A barátság szabályai

2014.02.05 10:50

Talán senkit sem rémiszt el a „szabály” szó. Biztos vagyok abban, hogy ezt az írást senki sem vágja ki, s viszi magával mint valami csalhatatlan útmutatást az élethez. Arra sem számítok, hogy a kispárna alá rejtik, hogy jobban memorizálhassák.

Ennyi bevezető után térjünk a tárgyra!

  1. szabály: Élvezzenek mindig elsőbbséget kapcsolataink. 
    Ha kérdőívet töltenénk ki, s fontossági sorrendet kellene megállapítanunk különböző személyek s dolgok között, valószínű, a listát szeretteink vezetnék. A valóságban mégis ők a legelhanyagoltabbak. Törekedjünk arra, hogy az elmélet és a gyakorlat összhangba kerüljön. Gondoljuk magunkat egy krízis-helyzetbe: Tegyük fel, baleset ért bennünket. A folyószámlánk nem fogja kezét tördelni, míg műtenek bennünket, az autónk nem hoz virágot, s a nyaralónk nem támogat bennünket a folyosón, amikor első lépéseinket próbáljuk megtenni. Ezt csak emberek teszik meg. Igyekezzünk úgy építeni és ápolni kapcsolatainkat, hogy még a temetkezési vállalkozó is sírjon amikor meghalunk!
  2. szabály: Vegyük le az álarcunkat!           
    A munkahely, a társadalmi ranglétra a legtöbb embert arra készteti, hogy „viselkedjen”. Az igazán nagy emberek természetesek tudnak maradni mindég. Házastársunk, gyermekeink, barátaink nem az igazgató úrral, lelkész úrral, tanárnővel, boltvezetővel, alezredes úrral, hanem velünk akarnak élni, beszélgetni, időt tölteni.
  3. szabály: Tanuljunk meg beszélni az érzéseinkről!
    Különösen a férfiak nem szeretnek az érzéseikről beszélni. Egy férjet igyekeztek finoman figyelmeztetni, hogy a feleségének 20 év óta nem mondta, hogy szereti.
  • Házasságkötésünkkor mondtam, s azóta nem vontam vissza - volt a válasz.

Az emberek naponta szeretnék hallani, hogy szeretjük, tiszteljük, értékeljük őket. Ne engedjük, hogy szeretteink mellettünk sorvadjanak el.

4. szabály: A szeretetet fejezzük ki!

Nem elég csak beszélni, ki is kell fejezni érzéseinket. Virág, kis levél, apró figyelmesség fejezheti ki azt, amit elmondtunk. Van olyan gesztus, ami semmibe sem kerül. Ilyen a mosoly, a cirógatás, kézfogás, közös séta, ölelés, udvariasság, segítőkészség.          
Kifejezhetjük szeretetünket azzal is, hogy átvállalunk feladatokat, segítünk a házimunkában, foglalkozunk a gyerekekkel.

5. szabály: Engedjük szabadon a másikat!

Sokszor van az, hogy egyes emberek teljesen kisajátítanak másokat. Még szabadon lélegezni sem tudnak.   
Ha valaki férjhez megy, a férj eltiltja feleségét barátnőitől. A feleség nem nézi jó szemmel, ha férje a régi cimborákkal tartja a kapcsolatot. 
Egy bölcs mondta: „Ha szeretsz valakit, engedd szabadon. Ha visszajön hozzád, a tiéd, ha nem jön vissza, soha nem is volt a tiéd.”

 

E mondás értelmében adjunk lehetőséget szeretteinknek, hogy tudjanak lélegezni és növekedni!