A csodatévő liliom

2014.02.18 17:09

Minden évben, ahogy a réteken a fű zöldülni kezd, és a rügyek ébredeznek a fákon, Mária nagyon elfoglalt, mert virágokat árul a piacon. Egy kis vederben mindenféle virágai vannak: fehér hóvirág, kék ibolya, sárga kikerics, rózsaszínű jácint és sok-sok más virág, mindenki ízlése szerint.

 Egy nap, amint épp a klienset várta, megállt előtte egy szegény asszony, szegényes ruhába öltözve, sáros cipőben és csak állt, anélkül, hogy levette volna szemét a virágos vederről. Mária odaszólt hozzá:

Tessék választani egy virágot, amelyik tetszik és én a néninek adom ingyen.

Az asszony egy fehér liliomot választott, megköszönte a kislánynak és elindult hazafelé. Hazaérve vízbe tette a virágot, hogy el ne hervadjon. A virág olyan fehér volt, tiszta és szép, hogy komor házát felvidította. De amikor a virágra pillantott, nagy ellentétet vett észre a szeme! A virág olyan vakítóan fehér volt, tiszta s a váza meg annyira kopott!

 Gyorsan kivette a virágot, és alaposan megmosni a vázát, majd visszahelyezte a liliomot és újra vizet töltött a bele, de a virágra, majd a vázára pillantott, aztán meg az asztalra, megint észrevett valamit. A virág és a váza olyan szép volt, az asztal pedig, ahol a váza állt, annyira poros! Gyorsan vett egy rongyot és letörölte az asztalt és a tükröt, majd visszahelyezte a vázát a helyére. De ahogy nézte a virágot, valami nagy különbséget vett észre. Micsoda ellentét! Ruhája szennyes volt, cipője sáros, kendője gyűrött, haja pedig kócos, fésületlen! Gyorsan ruhát cserélt, megfésülködött, letakarította cipőjét és kivasalta a kendőjét. Óh, milyen másképpen nézett most ki! Most már szívesen nézett a virágra és nem szégyellte magát megnézni a tükörben sem. De szétnézve a szobában, megint valamilyen ellentétes dolgot pillantott meg! A padló mocskos volt, az ágy pedig vetetlen! A ház egyik kis sarka olyan kellemes volt, a többi pedig olyan rendetlen! Gyorsan nekiállt és kitakarította a szobát, egyik végétől a másikig. Milyen szép volt most már minden, és milyen boldognak érezte magát!

 Amikor gyermekei hazajöttek, megörültek, látva, hogy minden olyan szép, tiszta és megkérdezték:

  • Mi történt, hogy olyan tisztaság van itt? Még te is olyan másképp nézel ki!
  • Minden a fehér liliomtól indult el, amit egy kislány adott ajándékba- felelte az asszony