A fürj

2014.03.02 09:51

Az Egyiptomból kivonuló izraeliták kétszer is nagy mennyiségű fürjet kaptak. Az egyik eseményt II. Mózes 16, a másikat IV Mózes 11-ben olvashatjuk.

Milyen állat is a fürj? Annál is érdekesebbnek tűnik ezt a kérdést megválaszolni, mivel még a háziállatokat is már alig ismerik a mai gyerekek.

A fürj egy madárféle, amelyik egy kicsit nagyobb a seregélynél. Hossza 16-18 cm, szárnyfesztávolsága 32-36 cm, testtömege 75-135 gr. Érdekes, hogy a hím kisebb, mint a tojó..

Nyaka és begye rozsdabarna, fehér foltokkal, háta vörhenyesbarna, finom, fekete mintázattal, alsóteste fehéressárga.

Európában és Ázsiában költ. Sík és dombvidéki mezőgazdasági területeken él. Költöző madár. Magyarországon is él, néhány példány még a telet is itt tölti. A többség télre, Dél Európába, illetve Észak Afrikába költözik.

Tavasszal, április végén, május elején érkeznek, az őszi vonulás pedig augusztus elejétől szeptember végéig, október elejéig tart. A szeles idő – vonuláskor – sokat elpusztít. Csak éjszaka vonul. Látszólag rossz repülő, az elején fent, majd alacsonyan, a föld és a víz felett repül, mégis képes egyvégtében átrepülni a Földközi tengert, illetve a Szaharát.

Talajba kapart mélyedésben készít fészket. Ebbe rak 9-13 apró, barnafoltos tojást, amin 16 napig kotlik. Érdekes, hogy valamennyi tojásból egy órán belül kelnek ki a csibék. Fiókái azonnal képesek elfogyasztani az eléjük hozott táplálékot, kéthetesen teljesen önellátóak.

A Biblia leírásai a fentiekből megerősítik, hogy:

- Éjszaka vonulnak – a fürjeket este kapták.

- A szél gyengítette le őket, hogy a tábor körül elhullottak.

Akik kóstolták, ízletesnek találták a húsát és a tojását is. Az utóbbit a kozmetikai ipar is kedveli. Magyarországon és más európai országban is kísérleteznek tenyésztéssel.

Gyürüs István