A hosszú élet rejtélye

2014.02.05 10:46

 

Nevetés a legjobb orvosság. S ez valóban így van. Azok a betegek, akik jókedvűek voltak, nem csupán látszatra voltak egészségesebbek, hanem ezt a labor-eredmények is igazolták.

A jókedvet és a megelégedést nem csupán a betegeknek ajánljuk, hanem az egészségeseknek is, állapotuk megőrzésére.

Egy tanulmányt végeztek Amerika 100 évesei között. Mi a legfontosabb tényező, amivel az életkort meghosszabbíthatjuk? A vizsgálat a jókedvű, derűs gondolkodást juttatta első helyre.

A kiskertünkben, ahol virágokat nevelünk, a gazok maguktól is fejlődnek. Életünkben is vannak olyan gazok, amelyek a jókedvet és derűs gondolkodást el akarják fojtani. Ilyenek a harag, félelem, bosszúság, irigység, kapzsiság stb. Aki hosszú időn keresztül enged ezeknek az érzéseknek, annak arckifejezésén is állandósul ez a kifejezés. A legjobb eszköz arra hogy kigyomláljuk a rossz tulajdonságokat, a hálaérzet. Első hallásra arra gondolhatunk, hogy nincs miért hálásnak lennünk. Ha egy kicsit elcsendesedünk és végiggondoljuk az életünket, rájövünk, hogy sok okunk van a hálára. Hálásak lehetünk az életért. Kész csoda, hogy egyáltalán megszülettünk. Többnyire van egészségünk. Vannak rokonaink, barátaink. Van fedél a fejünk felett és van ételünk. Vannak bizonyos képességeink. A magunk nemében egyedülállóak vagyunk. Sorolhatnám tovább, hogy mi mindenért lehetünk hálásak, mert nem természetes hogy így legyen. Ha elégedetlenek vagyunk, nézzünk körül, s láthatjuk, hogy mennyi szegényebb, betegebb, elesettebb, magányosabb ember van nálunknál. Csak rajtunk áll, hogy milyen szemmel nézünk a világra.

            Szervezetünk egyensúlyra törekszik, amelyből a stressz igyekszik kibillenteni, úgy amint a leállni készülő hintát mindig meglökjük. Ez egyre nagyobb mértékben veszi igénybe az adaptációs energiánkat. Ami ha elfogy, lezárul az életünk. Mindenki egy adott adaptációs energiával születik, az élete végén derül ki, hogy mennyi volt. Olyan ez, mint egy bankbetét, amelyből csak kivenni lehet, de betenni nem. Tehát, ha megfontoltan apránként veszünk ki belőle, sokáig kitart, ha állandóan nagymértékben költekezünk, hamar kifogy.

            Ne pazaroljuk el energiánkat haragra, veszekedésre, bosszankodásra, önsajnálatra, mérgelődésre és egyéb haszontalan, sőt káros dologra. Az élet túl rövid ahhoz, hogy ezeket tegyük. Ha mosolygósak, jókedvűek, derűsek, hálateltek leszünk, nem csupán tovább élünk, hanem utána is sokáig emlegetnek majd bennünket.

 

Mosolyogjanak sokáig!

 

Gyürüs István