A mogorva patikus

2014.02.18 17:19

A hitetlen és igen mogorva patikus egyik éjszaka ügyeletes volt. Különösen mogorva volt, mikor az éjszaka közepén egy kislány kopogtatott, hogy beteg édesanyjának gyógyszert kérjen. Morogva összeállította, és odaadta a kislánynak. Lefekvés előtt még egy utolsó pillantást vetett a receptre, és akkor látta, hogy az egyik hatóanyagból kétszer annyit tett, mint szabadott volna, és így halálos dózist állított elő. Kiszaladt az utcára, de a sötétben már nem látta sehol a lányt. Visszaérve összeroskadt, és Istenhez imádkozott.

Pár perc múlva megint kopogtattak, és a kislány állt újból az ajtó előtt, síró szemekkel. Biztosan már meghalt az édesanyja – gondolta magában a patikus. De a kislány azt mondta:

- Patikus bácsi, ne tessék haragudni, hogy visszajöttem, de az úton részeg emberek rám ijesztettek, én kiejtettem a kezemből a gyógyszert, és az üveg összetörött. De nincs pénzem, hogy új gyógyszert vásároljak…

A patikus meghatódva és örömmel készítette újra el a gyógyszert, és nem kért érte több pénzt.

Aznap éjjel két ember is meggyógyult. Az édesanya a patikus gyógyszerétől, és a mogorva patikus a kislány hite által hitetlenségéből.