02 Egyszer volt egy Tihamér

2018.03.18 20:18

EGYSZER VOLT EGY TIHAMÉR

 

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy barátom az Óperenciás idő-tengeren innen, amit a felnőttek Nagyvilágnak hívnak, akinek Tihamér volt a neve. Amikor még gyermekeim kicsinyek voltak, sokszor kéznél lévő mesekönyv híján, nekem kellett kitalálni a meséket. Akkor mélyült el a barátságunk Tihamérral, a hangyakölyökkel. A felületes olvasó könnyen azt gondolná, hogy ez a hangya csupán a fejemben létezik. Megvallom volt idő, amikor én is ezt gondoltam, de ahogy nagy csavargásaim közben - amit a felnőttek életnek neveznek -, úton-útfélen mindig találkoztam a hangyabollyal és sokszor beszéltem régi barátommal az örökké kamasz Tihamérral. Így hát kijelenthetem: Tihamér él, punktum! Ezt unokáim is, meg mindazok, akik hallották már tőlem ezeket a meséket, tanúsíthatják.

         Hogyan is ismerkedtünk meg? – kérdezem magamtól. Ez még akkor volt, amikor a legendává foszló régi világban egyetemre jelentkeztem és eltanácsolt az egyetem fura ura. Hiába sikerült a felvételi vizsga. Prédikátor papa fiacskája nem lehetett tanár… Tudjátok, ez az a mesés kor volt, amikor az ember gyereke vagy fekete hangya lett, vagy vörös. Nagy elkeseredésemben, ekkor találkoztam Tihamérral. Mi gyerekek ezt persze nem nagyon értettük, mert ez a felnőttek dolga volt. Legfeljebb, ha nagyon megerőltetjük a memóriánkat, arra emlékezünk, hogy nekik egy kicsit több morzsa jutott tízóraira, meg arra, hogy a vörös hangyák nem jártak templomba – legfeljebb csak titokba – amit nem volt szabad senkinek se elárulni. Ettől még mi mindnyájan nagyon jó barátok voltunk és mindig vidámak. Most így vén fejjel, arra gondolok, hogy ez csak azért lehetett, mert nem volt számítógép, meg mobil telefon mega labdát sem a boltból vettük, hanem rongyból készítettük magunknak.

Ma már nincsen meg a régi boly, a kerek erdő nagy részét is kivágták, de még az Óperenciás tenger is majdnem kiszáradt, és senki sem tud rongyból labdát készíteni. Ezért hát elmesélem a Tihamértól hallott régi történeteket. Aki nem hiszi, járjon utána, vagy hívja fel mobil telefonon a tudakozót, hátha kinyomozzák, hogy hol is van ma az örök mozgó barátom, Tihamér.