04. Riadalom az éjszakában

2017.01.16 09:41

Riadalom az éjszakában

Nabukonodozor király visszavonult aludni. Őrök vigyáztak az ajtó előtt. Csend volt. Hamarosan hallani lehetett, hogy a király egyenletesen lélegzik, ami jelezte, hogy elaludt. Az őrök arra számítottak, hogy csendes szolgálatuk lesz. Eltelt egy kis idő, és a hálószobából a király hangja hallatszott.

-          Őrök! Gyorsan! Valaki szaladjon a mágusok, varázslók, káldeusok házához, és azonnal jöjjenek ide!

A palota csendjét lépések zaja verte fel. Elment a futár, s hamarosan a király előtt sorakoztak az álomfejtők, csillagjósok, és mindazok, akik ilyenfajta dolgokkal foglalkoztak. A legtöbben álmosan pislogtak, mert a legjobb álmukból ébresztette fel őket a küldönc.

- Mi lehet a baj, hogy éjnek idején ébresztettél fel minket, ó király? – kérdezték.

Hamarosan megtudták.

-          Az a feladatotok, hogy elmondjátok, mit álmodtam, és mit jelent az álom!

-          Természetesen, ó király. Hallgatjuk. Mondd el, mit álmodtál, és mi megfejtjük az álmot.

-          Nem! Nem! Ha elmondom az álmomat, kitaláltok valami magyarázatot, és ezzel időt nyertek. Akkor hiszem el, hogy hiteles a magyarázat, ha előbb az álmomat is elmondjátok, aztán a megfejtést is. Hiszen, ha jól tudom, ti mindent tudtok, nem igaz?

-          No de ilyet?! Ilyesmit soha nem kért még egyetlen bölcstől, varázslótól vagy káldeustól a király!

-          Ha nem mondjátok el, és nem fejtitek meg az álmomat, kiderül, hogy naplopók vagytok, akkor semmi szükségem sincs rátok, kivégeztetlek titeket!

-          Király! Lehetetlent kívánsz tőlünk! Az Istenen kívül senki sem tudja teljesíteni parancsodat!

-          Áriók! Gyűjtsd össze a bölcseket és végeztesd ki őket! Egyetlen egyet se hagyj életben! – volt a király parancsa.

Áriók – a testőrség parancsnoka elindult, hogy összegyűjtse a bölcseket.

Mit gondolsz, mi ennek az eseménynek a tanulsága? Az egyik tanulság az, hogy erővel és hatalommal nem lehet mindent megoldani. A másik meg, hogy az embereknek vannak korlátai, csak Isten mindentudó. A történet folytatása következik.