06 Az álom és jelentése

2017.01.16 09:42

Az álom és jelentése

Dániel el tudta mondani a király álmát.

Te, ó király, mielőtt elaludtál, arról gondolkodtál, milyen jövő vár birodalmadra. Ekkor Isten, Aki ismeri a jövőt, megmutatta Neked. Láttál egy különleges szobrot. Aranyból volt a feje, ezüstből a melle és karjai, rézből az oldala, vasból a két lába, lábujjai meg vas és cserép keverékéből.

-          Valóban ezt álmodtam! – kiáltott a király De vajon mit jelent az álom?

-          A különböző fémek más-más birodalmat jelentenek. Te vagy az aranyfej! – mondta Dániel

Tehát az aranyfej a Babiloni Birodalmat jelképezi, i.e. 604-538ig. Ezt követte az ezüsttel jelképezett Médó-Perzsia i.e.  538-330ig. A réz a görög birodalmat mutatta be i.e. 330-176-ig. A vas az erős Róma jelképe i.e. 176-i.sz. 476-ig. A lábujjak az utódállamokat jelképezik.

Természetesen a birodalmak nevét és évszámát Dániel nem mondta el. Azt viszont igen, és ezt érzékeltette  királlyal, hogy birodalma nem lesz örök. Több birodalom követi és a legvégén – az emberi történelmet jelentő szobrot – egy kő, ami a mennyből esett le – megsemmisíti.. Végül a kő, ami Isten országát jelképezi, betölti a földet.

Nem tudom hogy mit érzett a király, amikor az álmot és annak értelmét elmondta neki Dániel. Mindenesetre Dánielt megbecsülte és tiszteletben részesítette.

Mit tanít számunkra ez a szakasz?

-          Isten ismeri, és kezében tartja a jövőt, ebből adódik, hogy egyéni sorsunkat is ismeri és kézben tartja.

-          Az emberi birodalmak és a történelem is csak ideigvaló, ezzel szemben Isten országa örök.

-          Nem valamilyen katasztrófa, hanem az Úr Jézus eljövetele zárja le a történelmet