09. Titokzatos álom

2017.01.16 09:43

Titokzatos álom

Nabukonodozor király visszavonult. Csend volt a palotában. Az őrök is szunyókáltak a folyosón. Egyszer csak felriadt a király álmából, mert valami különöset álmodott. Megrettent és zavarban volt. Elküldte embereit, hogy hozzák elő Babilon bölcseit, hogy az álmot megfejtsék. Elmondta nekik álmát, de a bölcsek csak hüledeztek, a fejüket csóválták, és a végén bevallották, hogy semmi ötletük nincs az álommal kapcsolatban. Amikor úgy látszott, hogy senki sem képes megfejteni a király álmát, megérkezett Dániel. Nabukonodozorban remény ébredt. Elmondta Dánielnek az álmát. Egy hatalmas, szép lombú fát látott a Föld közepén. Alatta állatok legeltek, ágain madarak fészkeltek. Gyümölcse táplálékot nyújtott. Egyszer csak egy Vigyázó és Szent szállt le az égből és parancsot adott: vágják ki a fát! Darabolják fel, rázzák le leveleit és gyümölcsét. Azok az élőlények, amelyeknek menedéket adott, meneküljenek el alóla. De a tuskóját hagyják a földben, sőt rögzítsék le fém láncokkal. Égi harmat öntözze, füvet egyen, és emberi szíve helyett állati szíve legyen. Hét esztendő fog így eltelni.

Fentről való ez a rendelkezés, hogy megtudják az emberek, hogy a felséges Isten uralkodik az emberek birodalmán, és akinek akarja, annak adja azt.

Ez az álom, és mondd el az értelmét Dániel! – kérte a király.

Ekkor Dániel egy órán át rémüldözött.

-          Uram! Az álom bárcsak ellenségeidre, és gyűlölőidre vonatkozna!

Az álom jelentése. A fa Téged ábrázol Királyom. Elveszik hatalmadat. Ki fognak utasítani az emberek társadalmából. Úgy élsz majd, mint egy állat. Füvet eszel, és kint alszol a szabadban, a harmat öntözi a testedet. Amikor elismered, hogy az Ég uralkodik, akkor visszanyered hatalmadat.

Dániel megsajnálta a királyt és adott neki egy tanácsot is.

-          Ha bűnbánatot gyakorolsz, irgalmas leszel a szegényekhez, akkor talán elhárul a baj a fejed fölül.

Mi ennek a szakasznak a tanulsága? Isten nem cselekszik úgy, hogy előtte ne figyelmeztetne. Előre szól, mert nem a büntetés a célja, hanem a megtérés. A próféciák feltételesek. Ha a király megváltozott volna, a baj is elmaradhatott volna. Legyünk nyitottak Isten tanácsaira!