10 Izsák

2017.01.01 05:53

Izsák

Egy alkalommal Ábrahám hűsölt a sátra előtti nagy fa alatt. Igen meleg volt. Három idegen tűnt fel az úton. Ábrahám eléjük ment és behívta őket otthonába. Gyertek, pihenjetek meg egy kicsit. A szolgáknak is szólt, hogy készítsenek hamar a vendégeknek finom ennivalót. Amíg az étel készült, elbeszélgettek ezek a férfiak Ábrahámmal. Újból elmondták, hogy igen, Sárának és neki egy év múlva kisfiuk születik. Ábrahám megdöbbent. Rájött, hogy angyalokkal beszélget, akiket maga Isten küldött, hogy megerősítse ígéretét Izsák születése felől. Nehéz volt elhinni, de amit Isten mond, az, ha hihetetlen is, megtörténik.

Aztán még másról is beszélgettek. A férfiak, akikről már tudjuk, hogy angyalok, elmondták azt is Ábrahámnak, hogy mivel Szodoma város gonoszsága az égig ér, Isten kénytelen a várost és környékét kénköves tűzzel elpusztítani. Ábrahámnak azonnal eszébe jutott unokaöccse, Lót, meg a családja. És elkezdett alkudozni. Mi van, ha mondjuk, van a városban 50 igaz ember. Akkor is elpusztítod Szodomát? Kérdezte. Az angyal így válaszolt: Ha van ott 50 igaz ember, akkor nem pusztítom el. Ábrahám tovább gondolkodott. Mi van, ha 45 van? Az angyal válasza: ha találunk ott 45 igaz embert, nem pusztítja el Isten Szodomát. Ábrahám tovább alkudozott. És ha 40, ha 30, ha 20, ha 10 igaz ember van ott? Az angyal biztosította, hogy még tíz emberért is megkegyelmez a városnak. Ábrahám megnyugodott. Azonban sajnos még tíz igaz ember sem volt a városban, így az angyalok kimentették Lótot a feleségével és a lányaival a városból. Sajnos az asszony szíve a városban maradt, sóvárogva nézett vissza, így ő sóbálvánnyá változott. Isten elpusztította Szodomát és Gomorát, de ígérete szerint, megmentette Lótot.

Eközben Isten, ahogy megígérte, egy kisfiúval ajándékozta meg Ábrahámot és Sárát. Megdöbbentő. Sára elmúlt 90 éves, Ábrahám meg 100. Nagyon boldogok voltak, és az Izsák nevet adták a fiúnak. Végre beteljesedett Isten ígérete. Most már el tudta képzelni Ábrahám, hogy utódainak száma annyi lesz majd, mint a tenger partján a homok. Szívük legmélyebb szeretetével szerették az idős korukban kapott ajándékot.

Azonban Isten egy borzasztó üzenettel kereste fel egyik éjszaka Ábrahámot. Az üzenet így szólt: „Ábrahám! Vedd a te fiadat, a te egyetlenedet, Izsákot, és menj fel egy hegyre, amit majd mutatok neked, és ott áldozd föl nekem őt!” Ábrahámot kiverte a hideg veríték. Millió kérdés tolult az agyába.

Azonban azt már megtanulta, hogy minden áron engedelmeskedni fog Istennek. Most is ezt tette. S hogy mi történt ezután? Elmondom neked legközelebb.