16. A falánk medve

2017.01.17 18:34

A falánk medve

Az oroszlán után egy másik állat következett. Ez talán kevésbé félelmetes. Egy medvét látott a próféta és egyik oldaláról a másikra fordult. Három oldalborda volt a szájában. Azt mondták neki: Kelj fel és egyél sok húst. Érdekes kép, nem igaz? Mindössze egyetlen bibliai vers mutatja be ezt a vadállatot – ami ugye azt már tudjuk, hogy birodalmat jelent – amely évszázadokon keresztül uralkodott.

A szobornál az arany után az ezüst mellkas és karok következtek Dániel könyve 2. fejezetében. Ahogy az ezüst kevésbé értékes, mint az arany, a medve kevésbé félelmetes, mint az oroszlán. Az egyik oldalról a másik oldalra fordulás párhuzamos a két karral. Két népet jelképez. A médeket és a perzsákat. A médek voltak a katonák, akik legyőzték többek között Babilont. Belsazár lakomájával kapcsolatban olvashattunk erről. Amikor a birodalom megszilárdult, a Perzsák vették át az irányítást. Ezért a történelem elsősorban a Perzsa birodalomról beszél. A medve szájában három oldalborda volt. Ezek jelképezik a három legyőzött birodalmat: Babilont, Egyiptomot és Lídiát.

A méd harcosok kegyetlenek voltak. Öltek, pusztítottak, ahogy a hang mondta: egyél sok húst.

Ki gondolná, hogy egy oroszlánt és egy medvét meg lehet fosztani hatalmától? Pedig lehet. Ez arról beszél, hogy minden birodalom, ha elfogadja, ha nem, Istentől függ. Istennek tartozik elszámolni tetteivel. Isten egy darabig tűr, de ha úgy látja jónak, a hatalmat másnak adja át. Az egyes emberek hatalma, sikere is csak időleges. Elég egy kis szellő, és mindent megváltoztat. Biztosra az mehet, aki Istent választotta menedékül.