17 Az elkényeztetett fiúból rabszolga lesz

2017.01.01 06:03

Az elkényeztetett fiúból rabszolga lesz

Nem sokkal később egy Egyiptomba tartó karavánt láttak feltűnni az úton. Összenéztek. Kimondatlan szavakból is értettek. Mi lenne, ha eladnánk annak a karavánnak? Megtették. A rabszolga kereskedők húsz ezüstöt adtak Józsefért.

Ahogy nem messze haladtak el édesapja táborától, könnyek gyűltek József szemében. De jó lenne, otthon lenni! Lassan haladtak, és közben volt ideje egész életét átgondolni. Eszébe jutottak a történetek. Apja, nagyapja, dédapja… Mennyi-mennyi ígéret! Isten hányszor megszólította, megáldotta őket. Aztán most itt van ő. Mi történt? Vége lett mindennek? Hova lettek az álmok? Én azt gondolom, József a párnapos út alatt felnőtté vált. Már nem az az elkényeztetett kis apuci kedvence, hanem éretten gondolkodó férfivá vált az egyiptomi út alatt.

Hamarosan egy nyüzsgő, zajos piacon találta magát. Ilyet azelőtt soha nem látott. Ez egy egészen más világ.  „Ki ad többet érte?” Hangzott a kereskedők kántálása. Egy egyiptomi főember – Potifár – odalépett hozzá, jól megnézte, megegyeztek az árban a kereskedővel, és hazavitte rabszolgának.

Ő, a fiú – szolga lett. De egy dolog nagyon hamar világossá vált Potifár előtt: Ezzel a szolgával Isten van. Minden munkája áldott. Bármihez nyúl, bárhova küldi, mindent okosan és bölcsen végez. Isten van vele. Egy idő után minden vagyona fölé rendelte. Ő lett a ház urának helyettese.

József nemcsak bölcs volt, hanem csinos is. Erre a ház úrnője figyelt fel. Szerette volna kicsit közelebbről megismerni ezt a fiút, hisz a férje olyan sokat van távol. Unatkozott. Gyere – unszolta – hálj velem! Hidd el, nem tudja meg senki! József megdöbbent. Fiatal és tapasztalatlan volt, de egyet megtanult: Istenhez kell fordulnia segítségért. „Te férjnél vagy! Hogyan követhetnék el ilyen gonoszságot Isten ellen?” De az asszony kitartó volt. József pedig elmenekült. Akkor a nő taktikát váltott. Kiabált, hogy gyertek, nézzétek mit akart velem tenni ez a rabszolga! Férjének is bepanaszolta. Férje azonnal megölhette volna Józsefet, de az Úr vele volt. Így börtönbe került.

Hamarosan itt is felfigyelt rá a börtönparancsnok. Mindenkihez kedves volt, segítőkész, és ott a börtönben is feljebb és feljebb emelkedett. Egyre több kisebb nagyobb megbízatást kapott.

Egy alkalommal a fáraó két szolgája került hűvösre. Mindkettő álmot látott. Miután József látta, milyen gondterheltek, vigasztalni próbálta őket. Mindketten elmondták neki, hogy milyen furcsa álmot láttak éjszaka. József – Isten segítségével mindegyik álmát elmagyarázta. A pohárnok három nap múlva visszakerül a posztjára. József egy különös kéréssel fordult hozzá: „Kérlek, ha majd visszakerülsz, szólj értem pár jó szót az udvarnál, mert nem követtem el semmilyen bűnt, hogy itt kellene lennem!” A pohárnok fogadkozott: Persze, hogy segítek neked, hisz jót tettél velem.

Azonban miután kikerült a börtönből teljesen elfeledkezett ígéretéről.

József a szerető, gondoskodó családból egyik pillanatról a másikra rabszolgának majd börtönbe került. Téged is érhetnek csalódások, bántások, de egyet ne felejts el, Józsefet nem Isten hagyta el, hanem az emberek. Téged sem hagy magadra Isten sohasem. Neki gondja van rád! Ismer! Tudja, ismeri szükségleteidet. S amikor a legnagyobb szükséged lesz rá, segíteni fog.