23. A hét csapás

2017.01.13 09:46

A haragpoharak kitöltése

Jelenések 15-16. fejezet

Új jelenet tárult János apostol elé. Hét angyalt látott, akiknél a hét utolsó csapás volt. A csapások szimbolikusan aranypoharakban voltak. Az angyalok fehér ruhába voltak öltözve és arany öv volt a derekukon. Sorban töltötték ki poharaikat a földre.

Első csapás kiöntésekor csúnya, rosszindulatú fekélyek támadtak azokon az embereken, akiken a fenevad bélyege volt.

Második csapás – a tenger vérré vált és elpusztult minden élőlény, ami a vízben volt.

Harmadik csapás – a folyók és a vízforrások is vérré váltak.

A negyedik csapás alatt a Nap iszonyú erősen sütött és mindent felperzselt. Az emberek szenvedését, pusztulását okozta.

Az ötödik csapás kitöltésekor sűrű, áthatolhatatlan sötétség lett a fenevad országában.

A hatodik csapás az armageddoni csatát, a jó és a rossz végső összecsapását ábrázolta a földön.

A hetedik csapás kitöltésekor hatalmas, kb. 40 kg! súlyú jégtömbök zuhantak a földre, közben iszonyú földrengés rázta meg a bolygót.

Ezeket a csapásokat látta János, ahogy az angyalok az aranypoharaikból a földre öntik. Ezek közül még egy sem történt meg, de Jézus eljövetele előtt meg fog történni. Ezek a hatalmas jelek mutatják, hogy Jézus visszajövetelének ideje elérkezett.

Ugye, még végiggondolni is rossz, milyen rettenetesek lesznek ezek a csapások. A szerető Isten hogy tehet ilyet? – kérdezhetjük. Azonban higgyük el, Ő nem cselekszik méltánytalanul.

Az előző fejezetekben figyelmeztetést küldött a föld lakosainak. Hasonlóan, mint az vízözön előtt is figyelmeztette az embereket. A Fáraót is figyelmeztette a tíz csapás előtt. Ha hallgattak volna Istenre, elkerülhették volna a csapásokat. Tulajdonképpen az emberek választották maguknak, mert nem hallgattak a figyelmeztetésre. Akik odafigyelnek Isten intésére, nem részesülnek a csapásokból.

A szülők elmondják gyermekeiknek, mivel jár, ha valamit rosszul tesznek. Tegyük fel, azt mondják, ne igyál hideg vizet, mert megfájdul a torkod. Azt akarják, hogy fájjon a torkod? Á, dehogy! Éppen az ellenkezőjét szeretnék, azért figyelmeztetnek, hogy ne történjen meg. Vagy ha egy ember alkoholt fogyaszt. Minden információt ismer az alkohol káros hatásáról. Akkor talán Isten a hibás, hogy miért nem tett egy párnát a villanyoszlopra, aminek nekizuhant? Az emberek vádolhatják Istent, ha figyelmeztettél volna, megtértünk volna – mondják. Azonban sem a Fáraó-korabeliek, sem Noé kortársai, sem az utolsó időben élők – nem tértek meg. Káromolták Istent. A Fáraó és emberei a tíz csapásnál csak igen rövid ideig engedelmeskedtek. Jónás történetére talán emlékeztek? Isten nem büntette meg a megtérő niniveieket.

A csapások mutatják, milyen ellenszenves Isten szemében a bűn. Isten nem szívesen büntet, de soha ne felejtsd el, hogy míg gyűlöli a bűnt, kimondhatatlan szeretettel szereti a bűnöst!