Alakformálás

2014.09.01 21:13

"Mi pedig az Úrnak dicsőségét mindnyájan fedetlen arccal szemlélve, ugyanazon ábrázatra elváltozunk, dicsőségről dicsőségre, úgy, mint az Úrnak Lelkétől." 2Kor 3,18

Egy túlsúlyos hölgy a fogyás segítésére fogyasztásra specializált kórházi osztályra kapott beutalót. Felvételekor odaállították a hatalmas tükör elé, majd az osztályvezető orvos egy alakot rajzolt a tükörre, és ezt mondta: "Azt szeretném, ha a program befejezésekor Ön így nézne ki!"
Majd intenzív diéta és tornagyakorlatok sora következett, ő pedig a hétvégeken odaállt a tükör elé, és csalódottan állapította meg, hogy körvonalai még mindig jóval túlmutatnak a főorvos által megrajzolt ideálon. De állhatatosan kitartott, és egy nap, bár számára is lehetetlennek tűnt, mégiscsak elérte az áhított alakot.
Ha Jézus tökéletes lénye mellé állítjuk önmagunkat, rögtön kiderül, mennyire "formátlanok" vagyunk. Az, hogy az ő ábrázatára változunk, nem azt jelenti, hogy a bűn nélküli tökéletesség állapotába jutunk, hanem azt, hogy teljes életre és érettségre juttat el. Ezt Isten gyakran a szenvedéseken keresztül munkálja (Jak 1,2–4). Néha bűneink fájdalmas következményeit használja fel. Máskor olyan nehézségbe kerülünk, amit nem konkrét bűn eredményezett, de általa Isten átvisz a fájdalmas, ámde szükséges folyamaton, hogy megtanuljunk neki engedelmeskedni. Szenvedsz valamitől? – Talán éppen az "alakformáló" folyamat zajlik. Jézus tökéletes volt, mégis szenvedéseken át kellett megtanulnia az engedelmességet (Zsid 5,8). Ha mindvégig megtartod az Úr iránti bizalmat, egyre jobban fogsz hasonlítani az ő gyönyörűséges ábrázatához!
Az élet nehézségeit nem azért adja Isten, hogy megkeserítsen, hanem azért, hogy megtisztítson.