Albert Schweitzer és a házőrző pelikán

2014.02.18 17:26

A pelikán hatalmas vízimadár, óriási, rugalmas erszénnyel a csőre alatt. Körülbelül másfél méteres hosszával, 2,5-3 méteres szárnyfesztávolságával ő a legnagyobb úszóhártyás szárnyas. Ez a csaknem néma, gyorsan úszó madár hatalmas kolóniákban él, amelyek együttműködnek a halfogásban, a táplálékszerzésben.

   Az egyik ilyen erős, méltóságteljes szárnyas hirtelen lecsapott egy afrikai asszonyra, aki csónakjában éppen halat szállított. A megrémült asszony ijedtében úgy ráütött a keze ügyében lévő evezővel a madárra, hogy az állat egyik lába meg a szárnya komolyan megsérült. Albert Schweitzer, akinek a közelben volt az őserdei kórháza, miután értesült az esetről, gondjaiba vette a madarat, aki rövid időn belül felépült, és szabadon ereszthették.

   Azonban ez a pelikán, amely azelőtt a madárközösség tagjaként a vízben élt, most nem akarta elhagyni az orvost. Kiváló éjjeliőrré vált. Erős csőre elijesztett minden arra ólálkodót. Hűségesen vigyázott és védte a doktort. A megmentője iránti hála megváltoztatta a pelikán addigi természetét.

   Isten iránti szeretet téged is képes megváltoztatni. Képessé tesz, hogy ne a gonoszt akard cselekedni, hanem szeress Istennek tetszően élni.

Forrás: A HNA hitelvi füzetei, 15. hitelv: A keresztség. 1. o.