Ananiás és Safira

2014.01.08 15:21

 

Ananiás és Safira

Az első keresztények közül néhányan nincstelenekké lettek, mert Jézus követését választották. Sokan úgy segítettek rajtuk, hogy eladták ingatlanukat és szétosztották a szegények között. Isten gazdagon megáldotta őket önzetlenségükért.

            Egy házaspár - Anániás és Safira – is elhatározta, hogy eladja birtokát, és a pénzzel támogatja a szegényeket. Közben azonban meggondolták magukat. Amikor eladták a mezőt, a pénz egy részét eltették, de erről senkit nem tájékoztattak, titokban akarták tartani.

Nyugodtan megmondhatták volna, hogy az eladott birtokuk árának egy részét szeretnék a rászorulóknak adni. Senki nem kényszerítette őket arra, hogy mindenüket adják oda. Azonban szerették volna magukat úgy feltüntetni, mintha egész vagyonukat a szegényeknek adták volna, hogy ezért megdicsérjék őket.

            Elmentek hát, és átadták a pénzt az apostoloknak. Úgy tűnt, hogy a teljes összeget adták oda.

            Anániás találkozott Péterrel, akinek Isten megjelentette, hogy mi történt.

  • Mondd Anániás – ennyiért adtátok el a birtokot?
  • Ó, igen, ennyiért! Mind elhoztuk a pénzt a szegényeknek! – válaszolt.
  • Igen? Valóban ennyiért adtátok el? Tényleg mindent elhoztatok? Miért akartátok becsapni a Szentlelket? Hisz megtarthattátok volna a pénzt! Nem embereknek hazudtál, hanem a jó Istennek – mondta.

Anániás Péter szavait hallva, összeesett és meghalt.

Néhány fiatalember kivitte és eltemette őt.

Később felesége, Safira is bejött, nem tudva, hogy férjével mi történt. Ő is találkozott Péterrel, aki tőle is megkérdezte, hogy valóban annyiért adták el a mezőt, amennyiért mondták? Az asszony állította, hogy igen. Péter megfeddte Safirát amiért hazudott, majd miután ő is összeesett és meghalt, eltemették a férje mellé.

            Isten szigorúsága segítette a fiatal gyülekezetet, hogy ne térjen el az igaz útról. Isten szerette volna, ha népe megőrzi magát, tisztán és hűségesen él.  A csaló házaspárt ért isteni ítélet - figyelmeztetés volt mások számára. Megtanulták, hogy nem lehet játszani a bűnnel, mert súlyos következményei lesznek.

Apcsel 5. fejezete alpján