Augusztus-e Augusztus?

2019.01.07 17:06

Augusztus-e Augusztus?

 

Lukács azt mondja az evangéliuma elején, hogy úgy írta meg a dolgait, hogy mindennek alaposan utánajárt, ergo alapos kellett, hogy legyen. Ehhez képest az Apcsel 25:21-ben azt olvashatjuk a Károli-fordítás szerint, hogy „Pál azonban apellálván, hogy ő Augustus döntésére tartassék fenn…” A gond az, hogy ez a dolog kronológiailag abszolút lehetetlen, mivel ezek az eseménye Kr. u. a 60-körül játszódnak, miközben Augusztus császár Kr. u. 14-ig uralkodott. Tévedhetett-e ekkorát Lukács? A válasz, hogy nem, Lukács nem tévedett.

Az eredeti görög szövegben tu Sebastu áll (vagyis, hogy a Sebastoshoz lebbez fel Pál - Sebastos alapján), ami annyit tesz, hogy tiszteletre méltó, nagyságos, és megegyezik jelentésében a latin Augustus szóval, és gyakorlatilag megfelel a cézár, vagyis a császár elnevezésnek. Akiről itt szó van, nem Augusztus császár, hanem a tiszteletreméltó császár. A szöveg nem a nevét említi az akkori uralkodónak, hanem a tisztségét. Ekkor egyébként Néró volt a császár.

A szöveg helyesen így hangzik: „de Pál föllebbezett, hogy őfelsége döntésére tartsák őrizetben.” Egyébként az újabb fordítások már kiküszöbölik ezt a problémát.

Lehet, hogy érdemes néha a Károlin kívüli fordítást is megnézni, ha egy szöveget akarunk értelmezni.