Bibliai hangszerek

2014.02.27 13:52

 

Ma általános, hogy az istentiszteleteken orgona kísérje a gyülekezet énekét. Milyen hangszereket használtak a bibliai időkben? Erre a kérdésre próbálok rövid választ adni.

Abban az időben kevesebb hangszer létezett, mint ma, formájuk is elütött mai hangszerektől.

Cintányér: sokszor a fordítók összekeverték a cimbalommal (ami nem a mi cimbalmunk). A cintányér két tányér alakú rézkorongból áll. Néha inkább félbevágott citromra hasonlított. Az istentiszteleten fontos szerepe volt.

Citera: húros hangszer. Mintegy 50 cm hosszú, 25 cm széles. Díszesen faragott hangszekrénye volt. Föléje egy síkba 42-43 húrt feszítettek ki. Fajtái: pengetős, ütős, vonós.

Dob: ütős hangszer, ami különböző méretekben készült (ki kézi, nagy keretes, valamint tamburin, vagy ütődob) nők és férfiak egyaránt verhették ünnepi alkalmakon.

Fuvola: inkább a mi furulyánkra hasonlított. Lehetett hosszú, és kettős fuvola. Pásztorok, próféták is fújták. Ünnepek fényét emelte, szerepe volt a kultuszban és a halottsiratásban is.

Hárfa: húros hangszer. Sok tudós úgy gondolja, hogy a hárfának fordított szó inkább lantot vagy lírát jelent.

Kürt: kétféle lehetett. Az egyik szarvból készült. A kos szarvából készült szófárt még ma is használják a zsinagógákban. Két hangot ad, de hozzáértéssel ezek variálhatók. Fémből is készült. Ennek hosszú egyenes teste volt és a végén tölcsérszerűen kiöblösödött. Ez ezüstből, vagy rézből készült.

Voltak még egyéb hangszerek is amiket az istentiszteleten használtak.

A hangszerek sokfélesége arra tanít, hogy nem az a fontos, hogy mi van a zenész kezében, hanem az, ami a szívében van.

Gyürüs István