Egészségedre!

2014.01.09 14:05

Egészségedre!

 

Biztosan ismered azt a régi mondást, hogy „Ép testben ép lélek!” Ma már ez átalakult; „Ép testben épphogy élek!”

Fáradtak, kimerültek, elcsigázottak vagyunk. Baj van a testtartásunkkal, a súlyunkkal, fázósak lettünk, hajlott hátúak és örömtelenek.

Valami baj van kívül is, meg belül is. Nézz végig egy napodon. Reggel alig bírsz fölkelni, minden tagod fáj, pont, amikor a legjobban aludtál, megszólalt az a nyomorult csörgőóra. Zuhanyzol, bekapsz valamit – csak úgy futtában, mert rohanni kell az iskolába. Ott aztán végigizgulod a napot, mert – hátha felelsz, hátha dolgozatot irat a matek tanár – hátha megint kihívnak biológiából, amit megint nem tanultál meg. Nem mindegy hányasra felelsz, mert a rossz jegyet csak háromszoros energiával lehet kijavítani. Ott gubbasztasz az iskolában már hat vagy hét órája. Végre – mehetsz haza. Otthon megint bekapsz valamit, mert rohannod kell vissza edzésre, meg angolra, meg fakultációra, meg zeneiskolába, meg könyvtárba. Hullafáradtan hazaérsz este, megint bekapsz valamit – csak úgy futtában. Gondolataid a holnapi dolgozatíráson, a matek feleleten, a kémiai képleten járnak. Még egy kicsit az esti filmbe is belenéznél. Hullafáradtan ágybarogysz és hullafáradtan ébredsz reggel.

Ismerős ez?

Hogyan lehetne egészségesebben élni?

Először is  ülj le, és készíts egy fontossági sorrendet. Mit akarsz? Mindenre szükséged van, amit felhalmoztál? Mindenhova el kell menned, amit elvállaltál? Készíts egy leltárt az igazán fontos dolgokról és merj szelektálni.

Mik a legfontosabbak?

Hogyan lehetnél egészségesebb?

 

  1. Napi nyolcórai alvásra akkor is szükséged van, ha már nem vagy bébi. Úgy osszad be idődet, hogy legalább nyolc órát – lehetőleg jól szellőzött szobában pihenj.
  2. Helyes táplálkozás. Jobban fog az agyad, ha bőségesen reggelizel, rendesen ebédelsz és minimális a vacsorád. A reggelid lehet müzli, gyümölccsel vagy graham kenyér pástétommal, de gyümölcsöt minden reggel fogyassz. Tisztítja a véredet, frissíti gondolkodásodat.
  3. Testmozgás. Nem elég, ha csak a buszra szaladás a napi testmozgásod. Jó, ha jársz sportolni, de sok apró lehetőséget kihasználhatsz a mozgásra. Íme néhány ötlet. Az órák közti szünetben akkor sem maradj a tanteremben, ha ezt a szabályzat egyébként megengedi. Menj ki a friss levegőre, sétálj vagy vágtass végig párszor az udvaron, mozgasd meg minden tagodat. Óra alatt is néha kinyújthatod lábadat, felhúzhatod a válladat, megfeszítheted izmaidat, vagy felemelheted magadat székestül.
  4. Napközben fogyassz el legalább másfél liter tiszta – nem szénsavas, nem édesített, nem színezett – vizet. Frissíti gondolkodásodat, tisztítja véredet, megelőzi a fejfájást.

Ne feledkezz meg a naponkénti zuhanyzásról sem. Pórusaid kitisztulnak, felfrissülnek.

  1. Talán nem is tudod, de a napsugárnak stresszoldó hatása van. Már öt perc napozás lecsendesíti idegeidet, megnyugtat, és jókedvre derít. Öt perc! Ez ugye igazán nem sok!
  2. Van egy fontos szabály; azt ehető és iható dolgokból mértékletesen fogyassz, a károsakból viszont semmit és soha! Mik ezek? A dohány, az alkohol, a drog, a különféle happy tabletták. Ezekből akkor se fogadj el semennyit se, ha emiatt „örök harag” fenyeget a barátod – barátnőd részéről. Könnyű a káros szerekre rászokni és kegyetlen szenvedés a leszokás.
  3. Lehetőség szerint mindennap tölts egy kevés időt a szabad levegőn. Szívd tele tüdődet friss, tiszta levegővel. Segítsd, hogy a friss levegő tüdőd minden zugába eljusson. Hétvégén menj ki barátaiddal pár órát kerékpározni, futni vagy sportolni. Három legyet üthetsz egy csapásra; jó levegőn vagy, mozogsz, és a napfény felpezsdíti vérkeringésedet, megnyugtatja idegeidet.
  4. A lelki egyensúly, az Istenbe vetett bizalom a legtöbb, mi adható a lelkednek. Minden nap olvass Bibliádból egy szakaszt. Soha ne indulj el anélkül, hogy ne kérted volna napodra Isten segítségét és áldását, és soha ne térj nyugovóra, mielőtt megköszönted volna Istennek, hogy ma ismét veled volt, megsegített. Köszönd meg a kudarcokat is, mert lehet, hogy azok a legjobb tanítómesterek.

 

 

Lehet, hogy nem hobbyd a főzés. Most azonban szeretnék bemutatni neked néhány ötletet, amivel biztos sikert könyvelhetsz el. Csak úgy „hobbyból” készíts el néhány egyszerű ételt, és hívd meg barátodat, barátnődet egy kis délutáni csevegésre. Boldog leszel, ha a saját „főztödet” tálalhatod fel.

 

Gyümölcssaláta

 

3-4 db almát tisztíts meg és vágd apró kockákra. Egy banánt, két narancsot szintén szeletelj fel. Egy marék dióbelet vágj durvára. Egy evőkanál mazsolát áztass vízbe. (Más gyümölcsöt is használhatsz) Az összedarabolt gyümölcsöt a megmosott mazsolával, dióval keverd össze, csurgass rá egy evőkanál mézet és egy fél citrom levét. Fél órás „pihentetés” után már fogyasztható is.

 

Zöldség saláta

 

Két sárgahúsú paprika, egy nagy fej vöröshagyma, három paradicsom, egy csomag retek. A megtisztított hozzávalókat apróra vágod és összekevered. Egy kk. sóval, fél citrom levével és egy evőkanál olajjal ízesíted. Kevés állás után fogyasztható. Nagyon finom.

 

„Kacsazsír”

 

3 egész tojást egy evőkanál vegetával jól felversz, és kevés olajon állandóan kevergetve világosbarnára sütsz. Ráteszel 25 dkg Rama margarint, és addig sütöd, amíg a margarin teljesen fel nem olvad. Hideg helyre teszed. Ha kihűlt, graham kenyérre kenve, retekkel vagy paprikával nagyon finom.

 

Lencsepástétom

 

Egy bögre lencsét megtisztítasz, megmosol és egy fej darabokra vágott vöröshagymával és sóval kevés vízben puhára főzöl. Összeturmixolod és ha kihűlt, 25 dkg margarinnal kikevered. Azonnal fogyasztható.

 

Sárgaborsó pástétom

 

Két deci sárgaborsót megmosol és sós vízben puhára főzöl. Egy nagy fej vöröshagymát olajon megdinsztelsz, teszel hozzá egy kk. piros paprikát, egy kk. őrölt köményt és egy kk. majorannát. A főtt borsót és a hagymát összeturmixolod. Tehetsz bele 10 dkg margarint is, de anélkül is finom. Azonnal fogyasztható.

 

Vajas pogácsa

 

Két bögre liszt, 3dkg - langyos vízben, kevés liszttel felfuttatott - élesztő, egy csapott evőkanál só, 20 dkg margarin. Jól összedolgozod, kinyújtod, tetejét bevagdosod, pogácsaszaggatóval kiszaggatod. Tetejére tehetsz reszelt sajtot vagy köményt vagy, len vagy szezámmagot, de megkenheted paprikás olajjal is, ezután megsütöd.

 

Krumpli prósza

 

3-4 nagyobb burgonyát megtisztítasz és nyersen nagy-lyukú reszelővel (káposzta reszelővel) lereszeled. Keverj bele egy pohár kefírt, egy pohár lisztet, két tojást és egy csapott ek. sót. Egy tepsit jól olajozz ki, tedd bele ezt a masszát és süsd meg mindkét oldalát ropogósra úgy, hogy amikor már a teteje szépen pirul, kiveszed, négy-hat cikkre vágod, és darabonként visszafordítod a tepsibe és még öt percig sütöd. Ez aztán nagyon fonom csemege!