Eltörölte Jézus a törvényt?

2019.01.07 18:21

Jézus végül mégis eltörölte a törvényt?

 

Kevés olyan végletekig kiforgatott bibliai szöveg van, mint Mát 5:17. Jézus egy határozott kijelentést tesz, amelyben közli, nem azért jött, hogy eltörölje a törvényt és a prófétákat, hanem hogy betöltse. A magyarázók rendre a következőképpen járnak el: Jézus nem eltörölni jött a törvényt. De mivel Ő betöltötte, nekünk már nem kell. Ergo, ránk már nem vonatkozik a törvény. Csakhogy, felmerül a kérdés: akkor kire vonatkozik még? A nem vallásosokra nem, a keresztényekre már nem, de mivel mindenki helyett betöltötte, már a zsidókra sem (ráadásul közöttük hangzott el a kijelentés!). Akkor végül mégiscsak eltörölte a törvényt? Mert, ha az előbbi levezetés igaz, akkor a törvény már csak emlék, múzeumban a helye. Az érvelés logikája tehát az itt említett magyarázók szerint: nem azért jöttem, hogy eltöröljem a törvényt, hanem hogy innentől ne vonatkozzon senkire, vagyis mégiscsak eltöröljem. Azért ez nem kis ellentmondás, nem?

Mit jelent az, ha valakinek be kell töltenie valamit?

Betölteni szoktunk pl. küldetést, szerepet, elhívatást. Mit tesz, aki betölt valamit? A szerepe, küldetése szerint cselekszik, mindent annak megfelelően tesz. Vagyis annak megfelelően él, cselekszik. Az itt használt szó, pléroó, jelentése teljessé tenni, betölteni, hiánytalanná tenni.

Gyakorlatilag Jézus azt jelenti ki, hogy nem azért jött, hogy eltörölje a törvényt, mivel a törvény szent és igaz és jó (ahogy Pál később mondja). Egy szent és igaz és jó dolgot pedig nem kell eltörölni. Viszont jó lenne már, ha valaki végre egyszer az életben eszerint tudna élni ezen a bűnös földön. Vagyis azért jött, hogy a törvény szerint éljen (ez volt az egyik küldetése, célja, és ez kellett ahhoz is, hogy megváltó legyen). A zsidók számára a törvény és az igazság nem válik el egymástól (illetve a Biblia számára, ezért szerepel ez a kijelentés közvetlenül az igazságról, világosságról szóló beszéd után), hiszen a törvény az igazság kijelentése. A Tóra szerint, amikor Isten az ujjával írta fel a törvény szavait a kőtáblákra, a szabadságot véste a kövekre. A törvény nem akadály, hanem a szabadsághoz vezető út.