Gombás ételek

2014.02.05 09:37

Burgonyával sült gomba

 

Hozzávalók: 8-10 kisebb fej őzláb vagy galambgomba. (Más ehető gomba is lehet) 12-16 közepes méretű krumpli. 5-6 cikk fokhagyma, ½ deci olaj, fél bögre víz, fűszerek.

 

A tepsi alját megolajozzuk. Lerakjuk a megmosott, megtisztított gombafejeket. (Apró gomba esetén egyenletesen elhintjük a gombákat a tepsi alján) Egyenletesen elhelyezzük a kettévágott krumplikat.. Az egészet megsózzuk, rányomjuk a fokhagymát, megfűszerezzük, ráöntjük a vizet és alufóliával leborítjuk. Kb. 40 percig sütjük. Mielőtt kivennénk, győződjünk meg, hogy puhák-e a burgonyák. Savanyúsággal fogyaszthatjuk.

 

 

Gombakrémleves

 

Hozzávalók: 20 dkg gomba, 2 deci tejszín v tejföl, 2 ek liszt, 1 liter víz, só, 3 cikk fokhagyma.

A gombákat a vízben a sóval és fokhagymával feltesszük főni. Kb. 20 percig főzzük. Mixerbe tesszük, hozzátesszük a többi hozzávalót, bekapcsoljuk a gépet. A krémlevest szükség szerint hígítjuk, felforraljuk és pirított zsemlekockával tálaljuk.

 

 

Gomba eltevése fagyasztószekrénybe

 

  1. A gombát megtisztítjuk, megmossuk feldaraboljuk és megfelelő adagokat dozírozunk. Így tesszük a fagyasztóba
  2. A gombát előfőzzük és úgy zacskózzuk be, ilyenkor szedőkanálon lecsepegtetjük, mivel elég sok levet enged, a levéből gombakrémlevest készíthetünk a fenti módon.
  3. Elkészítjük a pörköltet, és műanyag edényekben fagyasztjuk le. Fagyasztásra nem alkalmas a tejföllel készült gomba

Gombapörkölt vegyes gombából

 

Az erdőn szedett gombát megtisztítjuk és alaposan megmossuk. Megfelelő szeletekre daraboljuk.

Hozzávalók: 1 dl olaj, 2 fej hagyma, só, 2 kk. pirospaprika, majoránna, őrölt kömény és kb. 1 kg vegyes gomba. A szokásos módon pörköltet készítünk. A gombának minimum 25 perc főzési idő kell.

 

CSAK OLYAN GOMBÁT SZABAD FELSZEDNI, AMIBEN TÖKÉLETESEN BIZTOSAK VAGYUNK HOGY EHETŐ ÉS GOMBASZAKÉRTŐ MEGVIZSGÁLT!!! A gyilkos galóca 5 méteres körzetéből nem szabad gombát gyűjteni, mert spórapora elszállhat. Ha ilyen gomba került a kosárba, az egész gyűjteményt meg kell semmisíteni, még akkor is, ha látszólag törésmentesen lett kivéve a kosárból!

 

 

 

Gombaszárítás

 

Ősszel nagyon sok jól szárítható gombát találhatunk erdőben, mezőn. Szakember vizsgálata után ezekből télre nagyon könnyen tudunk szárítmányt vagy gombaport készíteni.

A gombákat alaposan megtisztítjuk, de nem kell megmosni! 2 mm-es szeletekre vágjuk, Az apróbb gombákat nem kell felszeletelni, csak meggyőződni arról, hogy nem kukacos-e.

Egy ötlet. Régi keretes szúnyogháló tökéletesen megfelel a szárításnak. De rakhatjuk a gombát egy jól kifeszített nagyobb gézre vagy függönyre. A lényeg, hogy ne tűző napon, de napos, száraz és hűvös helyen szárítsuk addig, míg pattanva, ropog és „zörgős” lesz. Ha előbb összegyűjtjük, megpenészedik. Célszerű délután összegyűjteni és bevinni, hogy éjszaka ne legyen nyirkos, napközben egyszer-kétszer egy kicsit meg lehet forgatni. Textilzsákban vagy csavaros üvegben tároljuk.

A textilzsák előnye, hogy szellőzik, hátránya, hogy belemehetnek a molyok. A csavaros üveg előnye, hogy nem mennek bele a molyok, de ha nem száradt meg tökéletesen, megpenészedhet. Ez utóbbi előnye még, hogy az illatanyagot jobban és tovább tárolja.

 

Bablevesbe és babérleveles tejfölös krumplifőzelékbe felségesen finom ízesítő.

 

Gombaport is készíthetünk – ízesítőként. Erre legalkalmasabb a trombitagomba, de bármelyik gombaszárítmány megőrölve kellemes ízt ad az ételeknek.