Gyógyítás a tóparton

2014.03.03 09:13

 

            Jézus Jeruzsálemből a Juh kapun át hamarosan Bethesdához érkezett. Egy tó volt itt, ami kb. 60-70 m széles és 150 m hosszú. Sok beteg ült, vagy feküdt a víz partján, mert úgy gondolták, hogy aki a víz felzavarodása után elsőként lép a vízbe, meggyógyul, bármilyen betegségben volt is.

            Jézus egyenesen egy szegény beteg felé indult, aki már 38 év óta feküdt ágyán, és sóvárogva nézte a vizet. Béna volt. Egyetlen reménye a tóban volt. Már 38 éve várta a csodát, de az csak nem érkezett meg. Jézus odalépett hozzá és kedvesen megkérdezte:

  • Szeretnél meggyógyulni?
  • Te mit válaszoltál volna? Én biztosan azt mondtam volna, hogy; IGEN! Már évek óta a gyógyulásra vágyom.
  • Uram – válaszolt szomorúan, talán továbbra is a víz megmozdulását nézve a beteg – nincs emberem, aki bevinne a tóba. Így, mire odaérek, már más lép be előttem.

 

Szegény ember! Milyen sötét színben látta életét. Teljesen igaza volt. Valóban mindig más lépett be előtte. Tényleg nem segített neki senki, hiába könyörgött, hiába próbálkozott. Csakhogy Jézus nem ezt kérdezte tőle. Nem kérdezte, hogy mi a problémája. Egyszerűen csak azt kérdezte: Szeretne-e meggyógyulni. Nem is sejtette, mennyire közel van a segítség.

            Jézus szeretettel hajolt le hozzá és így szólt:

  • Kelj föl, fogd az ágyadat és járj!

Mondhatta volna: No de Uram! Hisz mondtam már, hogy nincs emberem, meg hát nem látod, hogy béna vagyok? Nem! Nem ez történt!

A beteg – maradék pici hitével – belekapaszkodott ebbe a felszólításba. Elhitte, amit az idegen mondott neki. Érezte, hogy erő árad szét béna tagjaiban. Minden ízében érezte a gyógyulást. Akart járni, és tudott is. Felkelt ágyáról, örömmel állapította meg, hogy meggyógyult és dicsőítette Istent. Azonban mire körülnézett, gyógyítója eltűnt mellőle.

Mindenütt kereste.

 

Elment a templomba, mindenkinek örömmel mondta el, hogy meggyógyult. Ott találkozott aztán gyógyítójával, Jézussal, aki kedvesen vállára tette kezét és azt mondta: Lásd, meggyógyultál. Vigyázz, hogy többé ne vétkezzél, nehogy rosszabbul legyen sorsod, mint eddig volt.

János evangéliuma 5. fejezete alapján