Gyurma és virágcserép

2014.03.04 11:06

Az agyag

Bibliavers: Ézsaiás 64:7

Tárgy: Gyurma vagy agyag, egy szép kerámiaváza és egy egyszerű virágcserép

26. Lecke

Játszottatok már gyurmával? Gondolom, mindnyájatoknak jó tréfa, ha érdekes dolgokat formálhattok be­lőle. Igaz, nem vagytok nagy művészek, néha nem úgy sikerül, mint szeretnétek, de azért örültök neki. A fazekas is hasonlóan formálja az agyagból a tálakat, korsókat.

Előfordulhat-e az, hogy a gyurma makacs lesz a kezetek között és többet nem formálható? Nem, természetesen nem!

 

Tudjátok-e, hogy a Biblia azt mondja, hogy mi vagyunk az agyag és Isten a fazekas?

Ahogy a fazekas kézbe veszi az agyagot, meggyúrja és edényt formál belőle, úgy akar Isten kezébe venni és olyan emberekké tenni, amilyenné Ő akar. (Mu­tasd az agyaggal vagy gyurmával.)

 

 Nem készít mindegyikből olyant, amit mindenki szépnek talál és megcsodál, mint ezt a szép vázát itt (tartsd fel a vázát). Nagyon szép és egyúttal hasznos is, mert szekrénybe, polcra állíthatom, hogy díszítse a szo­bát és mindenki gyönyörködhet benne. Megtölthetem vízzel is és virágot tehetek vele, így is hasznos és szép.

Lakásunkban azonban nemcsak a szép vázákat szeretjük. Igaz? Szükségünk van más dolgokra is. Ezek nem mindig szépek, de szükségesek, mint pl. tányér, tál, tejes köcsög. Szükségünk van virágcserépre is, mely egy cseppet sem szép, de igen hasznos (tartsd fel a virágcserepet). Ültetünk bele pompás virágot és az ablakba tesszük. Díszíti a szobát és mindenkit megörvendeztet. Senki sem figyel a cserépre, amikor gyönyörködik a virágban, pedig nélküle nem élhetne, és nem nyílhatna a virág az ablakban.

Vannak emberek, akit Isten ilyen szép "vázának" teremtett. Életüket úgy formálta, hogy mások megcsodálják és szé­pet mondjanak róluk. Jól van ez így. Istennek szüksége van a "vázaemberekre". De éppen olyan szüksége van az egyszerű "vi­rágcserép emberekre", mégpedig nagyon sokra.

Ezért ugyanabból az agyagból, amiből "vázaembereket" formált, mindjárt készít néhány "virágcserép embert" is, mint amilyenek ti vagytok. Isten számára fontosak vagytok, mert azt akarja, hogy a világ számára a legjobb virágcserepek legyetek. Belétek akarja ültetni, - kicsi virágcserepecskék - kegyelmét és szeretetét, hogy Isten dicsőségének virágait hajtsátok és megörvendeztesse­tek minden embert.

Igen fontos, hogy Isten kezében engedelmes agyag legyetek. Adjátok Neki életeteket, hogy azt tegyen vele, amit Ő akar. Adjatok hálát azért, amit veletek cselekedett és igyekezzetek Neki élni.