Heródes IV

2014.02.27 13:37

Heródes IV.

 

Ezúttal a Heródes nevű uralkodók végére érünk, akiket megemlít a Biblia. Míg az előző hármat Heródesként nevezi meg a Szentírás, a mostanit Agrippának nevezi.

 

II. Agrippa, Marcus Julius Agrippa Heródes (27-93 vagy 100) I. Agrippa fia. Apjáról már szóltunk, mint aki Jakab lefejezésével kedveskedett a zsidóknak.

 

Agrippa Rómában nevelkedett. Amikor apja 44-ben meghalt, mivel még csak 17 éves volt, nem követhette őt a trónon. Claudius római császár csak 48-ban adott neki hatalmat, 49-benm kinevezte a jeruzsálemi templom felügyelőjévé. Így í főpap személyét ő határozhatta meg. Hatalma és uralkodási területe folyamatosan nőtt.

Az ő idejében volt a zsidó háború, amelyben a rómaiak oldalán állt. Ennek következtében Vespasianus növelte birodalmát.

 

Később, életének nagyobb részét Rómában töltötte. Magánélete nem mondható példamutatónak. Nem kötött házasságot, nővérével Berenikével élt együtt, akit a Biblia szintén megemlít.

 

Fesztus elébe hozatta Pál apostolt, mivel személyesen is hallani akarta „azt az embert” (Apcs 25:13-26:32.) Pál elmondhatta előtte védőbeszédét. Szabadon is engedte volna az apostolt, ha az nem fellebbez a császárhoz.

Pál beszéde hatással volt rá, de elnyomta lelkiismeretét.

 

Érdekes, hogy a Heródes családnak mennyi lehetősége nyílt, hogy megismerje Istent. Jézusnak, Keresztelő Jánosnak, az apostoloknak kortársaik voltak, és némelyikük személyesen is találkozhatott velük. De egyik sem értékelte a nagy lehetőséget.

 

Te mennyire élsz kiváltságaiddal?

 

Gyürüs István