Hogyan lehetnénk boldogabbak?

2014.02.19 09:19

Hogyan lehetnénk boldogabbak?

Bagdy Emőke írása alapján

Mi jellemzi a boldog embert?

 1. Fejezzük ki hálánkat, köszönetünket annak, akit ez megillet. Akik rendszeresen köszönetet mondanak, és hálás lelkűek, egészségesebbek, mint akik bosszankodnak. Gyakoroljuk naponta a szívből jövő hálát tíz héten át!

 2. Gyakoroljuk az optimizmust. Törekedjünk derűre, vidámságra, mosolyogjunk, nevessünk többet, mint eddig. - Pesszimizmus = reményszegény állapot. A nevetés, a kacagás = zsigeri kocogás, megmasszírozza a belet (a lelket), segíti az emésztést. Az optimista ember bizakodóbb, vidámabb, gyakrabban mosolyog, nevet.

 3. Gyakoroljuk az önzetlenséget a saját fontosságunk háttérbe szorításával. Lásd az irgalmas samaritánus történetét. A szívből segítő magatartásnak még a puszta látványa is erősíti az immunrendszert. A jókedvű adakozót megáldja Isten; de a csak felszólításra, nem jó szívből adót is megáldja, ám az előbbinél az egészségi állapotának javulása is mérhető.

 4. Erősítsük a szeretetkapcsolatunkat, a családi, baráti és társas együttlétünket. A Bethesda tónál 38 éve beteg embernek nem volt "embere", segítsége, senkije. Nagy szerepe van a szülő és a gyermek kapcsolatának, a kiscsoportoknak, a párkapcsolatnak.

 

A jó párkapcsolat jellemzői (Hendricks)

- Teljes elköteleződés,

- érzelmi őszinteség, megbízhatóság,

- a kritizálás, vádaskodás tilos,

- a közös ügyekre koncentrálás,

- a szóbeli és nem verbális pozitív megerősítés állandó gyakorlása.

 

A szeretetnyelv (Gary Chapman)

 • Gyakoroljuk az elismerő, bátorító szavakat, felejtsük el a kritizálást!
 • Minőségi idő együtt, szeretetteljes figyelem, a másik türelmes meghallgatása, kivárni a társunk érzését, gondolatát.
 • Adjuk egymásnak önmagunkat, adjunk szeretetet, örömöt. Legyenek meglepetésünk a másik számára.
 • Tanuljuk meg a szívesség szeretetnyelvét. Bármilyen kicsi, de tudjuk, hogy a másik örül annak.
 • Tanuljuk meg a testi érintés szeretetnyelvét!
 1. Tanuljunk meg örülni a másik sikerének. Ismerjük el a párunk teljesítményét; akkor a szívet melengető közös öröm óráit élhetjük át.
 2. Tanuljuk meg a konfliktuskezelés módszerét. „Ami nem öl meg, az megerősít!” (Nietzsche)
 3. A megbocsátás képességének gyakorlása. Az ellenséges érzés megszüntetése. Ha valaki szomorú, dühös… annak lankad az immunvédelme. A derűs, boldog ember immunműködése ép és erős. A megbocsátásra való képtelenség, sértettség, neheztelés = a daganatos betegség kifejlesztője. Az ellenségesség, düh = a szív- és koszorúér-betegség előidézője.

Buddha mondta. "A haragod olyan, mint a parázs, amelyet másra akarsz dobni, közben a te tenyeredet égeti, perzseli meg."

Aki meg tud bocsátani önmagának vagy embertársának, az az emelkedett öröm és megkönnyebbülés lelki állapotába jut. A megbékélt lélekben könnyebben megszületik az öröm és a csendes boldogság érzése.

 1. Legyen életcélunk, legyünk motiváltak, reménykedők. Akinek van jövőképe, annak van élete. Seneca ezt a tanácsot adja. "Aki nem tudja, melyik kikötőbe tart, annak semmilyen irányból fújó szél sem kedvez! Legyen életcélod!"

 

 • Ne halogasd a döntésedet!
 • Ne vigyél haza munkát!
 • Legyen fontossági sorrended!
 • Ne okolj senkit, ha valami nem megy; légy tárgyilagos!
 • Használd ki a holtidőt; az utazás, várakozás idejét… olvass, hallgass zenét…
 • Egyszerre csak egy dologra koncentrálj!
 • Időkímélő módon telefonálj!
 • A levelekre azonnal válaszolj, vagy tedd meg, amit kell!
 • Legyen határidőd, és tartsd be!
 • Kerüld az információdömpinget!
 • Legyen napi, heti, havi, évi tennivalólistád!
 • A telefonbeszélgetés idejét, formáját, hosszát már az elején TE határozd meg!

 

 1. Éljünk a jelenben! Az a személy, aki képes a megszokott dolgokra is rácsodálkozni, úgy, hogy szinte újra felfedezi azt, az nem csupán kreatív, hanem igazán örömképes is! Aki élvezni tudja a pillanatot, az képes jól lenni és meghitten boldognak lenni.
 2. A fizikai élénkség, mozgékonyság, testi aktivitás a boldogság elengedhetetlen alapfeltétele. Törődj a testi kondícióddal! A mozgás növeli az endorfinszintet, a boldogsághormont. Ez antidepresszáns hatású. Az élvezetes, ritmusos testmozgás kellemes és hasznos.

Ha tényleg szeretnénk boldogabbak lenni, változtassunk ott és annyit, ahol és amennyit csak bírunk. Változtass... és élvezd a pozitív elmozdulást!

(A jegyzet Bagdy Emőke: Hogyan lehetnénk boldogabbak? című könyve alapján készült!)