Hogyan mondjunk NEM-et?

2014.02.05 10:44

A NEM szó három betűje segítségével megtanulhatjuk azt a három lépést, ami a stressz elleni küzdelemben győzelemhez vezet.

N

 

betű a „NYITOTTSÁG” szó első betűje. A nyitottság odafigyelést jelent másokra, a környezetünkre és természetesen önmagunkra nézve is. Ha nyitottak vagyunk, megérthetjük az okát mások talán idegesítő magatartásának. Ha felismerjük, hogy adott esetben egy betegség kísérőjelensége az, ami eddig zavart bennünket, ezután másképpen állunk hozzá. Megértéssel lehetünk mások rossz hangulata iránt, ha tudjuk, hogy milyen körülmények váltották ki azt.

Oda kell figyelnünk testünk jelzéseire. Fejfájás, mellkasi fájdalmak, délutáni fáradtság, merevség a nyakban, vállakban, égő érzés a gyomorban, a koncentráló képesség elvesztése. Mindezek olyan jelek, amikre oda kell figyelni. Ne fojtsuk el ezeket a jelzéseket orvosságokkal, oda nem figyeléssel, az élet vágtató ritmusával. Tanuljunk meg odafigyelni testünk jelzéseire!

E

 

 a második betű az „EGYENSÚLY” szó kezdőbetűje. A stressz lényegében az önmagunkkal és környezetünkkel való egyensúly elvesztése.

Az „arany középút” a kulcs megelégedettségünk fenntartásához. Az orvosok azt tanácsolják nekünk, hogy mindenben tartózkodjunk a végletektől. Egyre többet hallunk az emberi természet teljességéről, arról, hogy fizikai, szellemi, érzelmi és lelki szükségleteink hogyan kapcsolódnak egymáshoz és mennyire függnek egymástól.

Vegyük számba fizikai szokásainkat: étrendünket, mozgásunkat, pihenésünket.

Mi a helyzet a személyes kapcsolatainkkal? Elég időt fordítunk-e azokra, akik fontosak számunkra?

A lelki dimenzióban kérdezzük meg magunktól: - Van-e belső békességem? Van-e életemnek értelmes célja és iránya? Ezek harmóniája, egyensúlya feltétlenül fontos számunkra.

M

 

a harmadik betű a „MÉRLEGELÉS” és a „MEGHOZOTT DÖNTÉS” kezdőbetűje. Általában az emberek sokat tudnak az egészségről, ámde ezzel nincs arányban a helyes szokások gyakorlása. Rengeteg ember tudja, hogy a cigaretta káros az egészségre, ennek ellenére mégis nagyon sokan dohányoznak. Egy dolog hiányzik: a döntés, hogy abbahagyják.

Nem ér semmit a sok ismeret, ha nem hasznosítjuk a gyakorlatban.

Összegzésül elmondhatjuk, hogy három lépcsőn keresztül jutunk el a megoldáshoz:

  • Legyünk nyitottak környezetünkre és testünk jelzéseire,
  • Törekedjünk egyensúlyra életünk minden területén, végül
  • A szükséges változásokat valósítsuk meg!

 

Így mondjunk NEM-et a stresszre.

 

Gyürüs István