Kereszt

2014.02.26 15:52

Gondoltál már arra, hogy micsoda változáson ment át a kereszt az elmúlt évszázadokban?

Először a Golgotán láttad. Isten Fia egy ilyen durva, ácsolatlan fakereszten a vérét adta érted.

Aztán épületek bejáratára került. Így jelezve, hogy itt a nagy áldozathozóról, Jézus Krisztusról hallhatsz.

Aztán a magasba, templomok csúcsára emelték. Itt protestánsokat, amott katolikusokat hívogatott.

Aztán nyakláncra került, amulett lett belőle. Ha házad ajtófélfájára teszed, biztosan szerencsét hoz.

Ha templom előtt mész el, vagy asztalhoz ülsz, keresztet vethetsz... csak úgy megszokásból.

Ma a kereszt új filozófiát jelent. Ma is a keresztről hallasz prédikációt, de a hangsúly egészen máshova került.

Régen a keresztről való beszéd gyökeres változást követelt. Ma a felszínes is elég.

Régen a kereszt a bűn utálatára, elhagyására késztetett. Ma megváltozott a bűn fogalma.

Régen a kereszt tövében öröm- és hálakönny hullott. Ma tapsolhatsz, hallelujázhatsz... senki nem botránkozik meg rajtad.

A mai "kereszt"-ény ember keresztény dalokat énekel, és keresztény filmeket néz; és ezzel kipipálta a keresztény kötelezettséget. Minden rendben!

A keresztény igehirdetésben, evangélizációkon nem a gyökeres életmód-változtatáson van már a hangsúly, hanem a régi élet átnevezésén.

Nem az ellentéten, hanem a hasonlóságban van a lényeg. Mi jó a többségnek? Ma a kereszt ugyanazt kínálja, mint a világ, csak kicsit más nyelven, esetleg picivel magasabb színvonalon. Ma már nem törik össze a bűnös a kereszt tövében... elég a külsőség, a látszat, el a kezekkel a magánszférámtól!

A mai kereszt fals hangon szólítja meg a ma emberét. Krisztus áldozata hozzáidomult az elvárásokhoz. A divathoz. A mai kereszt a kompromisszumokról próbál tárgyalni Istennel... és nem az ÉN haláláról.

Közben a KERESZT továbbra is ott áll a Golgotán! Változatlanul. Azt hirdeti, hogy nevezd nevén, bánd meg, hagyd el a vétkeidet! Azt kéri, higgy Jézusban, aki annyira szeretett, hogy az életét adta érted.

Szeretné, ha gyermeki bizalommal rá tekintenél. Ha elhinnéd, hogy az igazi erő, a bűntől való szabadulás EGYEDÜL TŐLE JÖN. S hogy Krisztus feltámadása téged is képes feltámasztani új életre... amire már olyan régóta vágysz!

Csukd be szemedet, és képzeld el, amint Jézus Krisztus a válladra teszi kezét ma reggel, és ezt mondja. „Drága gyermekem! Isten annyira szeretett téged, hogy elküldött engem, és én életemet adtam érted; hogyha hiszel bennem, el ne vessz, hanem örök életed legyen!” Mi a válaszod erre a felmérhetetlen, neked szóló szeretetre?