Készenlét

2013.12.08 09:46

Állandó készenlét

 

„Vigyázzatok azért, mert nem tudjátok, mikor érkezik meg a ház ura, este-e vagy éjfélkor, vagy kakasszókor, vagy reggel. Hogyha hirtelen megérkezik, ne találjon titeket aludva. Amiket pedig nektek mondok, mindenkinek mondom, Vigyázzatok!” (Márk 13:35-37)

 

Mit jelent vigyázni, készen lenni? Talán annyi válasz van, ahány ember. Figyeljük az égboltot, hogy mikor tűnik fel a Jézust hordozó felhő? Készítsünk össze egy riadócsomagot, amely segít átvészelni a nagy nyomorúság napjait? Minden hírt, ami a jelekkel foglalkozik, gyűjtsünk egy dossziéba?

Sorolhatnék még egy sor dolgot, ami nem rossz önmagában, de nem válasz Jézus felhívására.

A katonaságnál a legsúlyosabb vétségek között tartják számon, ha valaki az őrségben elalszik. Miért nem szabad elaludni? Mert bármelyik pillanatban jöhet az ellenség, és szükség van az éberségre.

Jézus arra figyelmeztet, hogy ne találjon aludva. Akkor sose aludjunk? Lelkileg semmiképpen se!

Amikor alszol, megszűnik a kapcsolatod a külvilággal. Nem tudod, mi történik veled, s te sem veszel részt semmiben. Inaktív vagy teljes mértékben. Rajta kaptad már magadat, hogy ott voltál valahol, de csak testben?

Ehhez hasonló a lelki alvás. Ott vagy a gyülekezetben, de nem jutnak el a szavak a szívedig. Gyülekezeti tag vagy, de nem teszel, nem vállalsz semmit. Családtag vagy, de nem lehet számítani rád. Kereszténynek gondolod magadat, de nincs aktív kapcsolatod Jézussal. Bódult, bénult állapotban vagy, csak egy milliméterre a lelki haláltól.

A jó hír az, hogy most még felébredhetsz! Holnap már nem biztos…