Kulcs

2014.03.04 10:33

Az akarat

Bibliavers: Jelenések 3:20 Tárgy: Egy nagy kulcs

17. Lecke

Nézzétek meg ezt a kulcsot. (Emeld fel magasra.) Mindnyájan tudjátok, mire használjuk a kulcsot. Kinyitja a bezárt aj­tót, hogy bemehessünk a helyiségbe. De miért van az ajtó bezárva? Valaki azt akarta, hogy senki se menjem be, akinek nincs hozzá joga. Csak az nyissa ki az ajtót és csak az menjen a helyiségbe, akinek a kulcsot odaadja,

A mi akaratunk ilyen kulcshoz hasonló: kulcs a szívünkhöz. Isten adta nekünk a kulcsot, amivel szívünket kinyithatjuk vagy bezárhatjuk. Nem kellett volna a kulcsot nekünk adni, akkor nem zárhattuk volna be és Ő mindig beléphetne abba. De Is­ten nem így akarta. A "kulcs-hatalmat" nekünk ajándékozta. Nem akar zsarnok lenni, nem akar szolgája házába tetszés szerint ki- és bejárni. Azt akarja, hogy barátnak tartsuk Őt, aki az ajtón kopogtat, hogy bebocsássuk, örömmel és szeretettel fogadjuk, és azt mondjuk: "Üdvözöllek, házam a te házad, mindent megteszek, hogy jól érezd magad nálam". Ez az a hatalom, méltó­ság, amit Isten a szabad akarattal - szíve ajtajához a kulccsal - ajándékozott az embernek.

Amikor a gyülekezetben ülünk, és Isten Igéjére figyelünk, akkor az Úr kopogtat szívünk ajtaján. Akkor van az ideje, hogy megnyissuk Neki, hogy Ő, aki maga az Ige, bejöhessen. Vannak emberek, akiknél sokáig és többször kell kopogtatni, míg végre bebocsátják Őt. A jó baráttal nem szoktunk így bánni. Nem váratjuk ilyen sokáig. Az Úr Jézust azonban, a legjobb barátot, az emberek sokáig hagyják az ajtó előtt állni. Azért van, mert nem ismerik fel azonnal, milyen jó barát Jézus. Vannak olyanok is, akik sohasem nyitják meg szívük ajtaját. Nem látják be, hogy legjobb barátjuk az Úr. Elutasítják, mert jobban szere­tik a világ barátságát. Az ilyeneken nem lehet segíteni. Ők a kulcs-hatalmat, amit Isten kezükbe adott, fordított módon használ­ják. Ezért őket egyszer felelősségre vonja.

Azonban akik megnyitják Neki szívük ajtaját, azok megtapasztalják, hogy a Vele való barátság boldoggá tesz, és azok­kal Ő együtt vacsorál.