Legkedvesebb receptjeim 2

2014.02.05 09:44

 

Gyümölcssaláta

 

Megtisztítunk, és apró darabokra vágunk mindenféle idénygyümölcsöt: alma, narancs, banán, kivi, teszünk hozzá dobozos ananászbefőttet. Kevés mézzel és citromlével ízesítjük, jól összekeverjük. Tetejét narancs és kivi szeletekkel díszítjük.  Kókuszreszelékkel kb. egy órát állni hagyjuk.

 

Alma-cékla saláta

 

1/3-ad rész cékla, 2/3-ad rész alma apróra reszelve. Vagy az alma levét öntsük rá, vagy kevés víz, citromlé, méz keverékét. Jól keverjük össze, kicsit hűtsük le. Azonnal fogyasztható.

 

Alma-sárgarépa

 

2/3-ad rész alma, 1/3-ad rész sárgarépa. Elkészítés, mint fenn.

 

Cékla sárgarépa

 

1:1 arányban kislyukú reszelőn lereszeljük a céklát és a sárgarépát. Nem kell hozzá ízesítő, esetleg kevés méz és pár csepp citrom

 

Nyers zöldségsaláta

 

70 dkg sárgarépa

20 dkg petrezselyemgyökér

10 dkg zeller

Apróra reszeljük. Keverjük össze. Tárkonyecettel, mézzel ízesítjük. Fogyasztás előtt legalább fél óráig állni hagyjuk!

 

Töltött burgonya

 

Hozzávalók:

1 kg burgonya

10 dkg Rama margarin

25 dkg juhtúró

zellerzöld

2 cikk fokhagyma

3 tojás sárgája,

10 dkg parmezán sajt,

 

A burgonyát megmossuk, sós vízben félig megfőzzük, meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, közepét kivájjuk, apróra vagdaljuk, és a kivájt burgonyákat vajjal kikent tepsibe tesszük. A juhtúrót finomra vágott zellerzölddel, zúzott fokhagymával, a nyers tojássárgájával, valamint a kivájt burgonya darabokkal összekeverjük és a burgonyákba töltjük, majd reszelt sajtot hintünk rá. Forró sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.

 

Tepsis krumpli

 

10-12 db közepes burgonyát tisztítsunk, és mossunk meg. A tepsi aljára öntsünk kevés olajat.

a) Az olajra helyezzünk vékony gombaszeleteket, vagy

b) A tepsi aljára tegyünk előzőleg sós/vegetás vízben előpárolt szójahús-szeleteket, amire 3-4 cikk áttört fokhagymát és egy kevés vegetát tegyünk

A megmosott egész, esetleg félbevágott burgonyákat rakjuk sorba a tepsi aljára – vagy a gombaszeletekre vagy a szójaszeletekre – kicsit még sózzuk meg. Öntsünk rá kb. 1 deci vizet, fóliával takarjuk le és süssük ropogósra. Salátával tálaljuk.

 

Hagymagyűrűk

 

Hozzávalók:

30 dkg nagy szemű vöröshagyma, só, 12 dkg liszt, 2 ek. olaj + 3 dl a sütéshez, 1 tojás.

 

A megtisztított hagymát 2 mm-es karikákra szeleteljük, a szeleteket kézzel gyűrűkre szedjük szét, enyhén megsózzuk és néhány percig állni hagyjuk. 10 dkg liszthez gyors kevergetés mellett hozzáadunk 2 deci langyos vizet, így nem rugalmas tésztát, hanem folyékony masszát kapunk. Hozzákeverünk 2 evőkanál olajat, és egy egész tojást. Csipetnyi sóval ízesítjük. Ebbe a tésztába mártogatjuk a lisztben előzőleg megforgatott hagymakarikákat. Forró olajban világosbarna színűre sütjük.

Lehetőleg egyenként tegyük a hagymagyűrűket a minél nagyobb serpenyőben felhevített olajba, mert csak így sülnek meg külön-külön. A felesleges olajat leitatjuk, és azon melegében tálaljuk a ropogósra sült csemegét.

 

Gombaropogós

 

Hozzávalók:

60 dkg gomba, fél deci olaj + 4 deci a sütéshez, egy nagy fej vöröshagyma, só, 3 tojás, 8 dkg liszt, egy csomó petrezselyemzöld, 10 dkg zsemlemorzsa.

 

A gombát megtisztítjuk, megmossuk lereszeljük, vagy késsel egészen apróra vagdaljuk. Kevés olajban a finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk, beletesszük a gombát, sózzuk, és addig pároljuk, míg a gombából kioldódott nedvek el nem párolognak. Ha szobahőmérsékletre hűlt, hozzákeverünk egy egész tojást, két evőkanál lisztet és az apróra vagdalt petrezselyem zöldet. Dió nagyságú golyókat formázunk belőle, lisztben, tojásban, zsemlemorzsában megforgatjuk és közepesen forró olajban világosbarnára sütjük.

 

Élesztőpástétom

 

Hozzávalók:

10 dkg élesztő, 2-3 kisebb fej vöröshagyma, étolaj, 1 kk. pirospaprika, 1 mk. majoránna, zsemlemorzsa, 25 dkg Rama margarin.

 

Az élesztőt 3 dl hideg vízben simára keverjük. A vöröshagymát apróra vágjuk, és az olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, a simára kevert vizes élesztőt, a majoránnát, kevés őrölt köményt, bazsalikomot és egy bögre zsemlemorzsát. Visszatesszük a tűzre és lassú tűzön állandóan kevergetjük. Annyi vizet öntünk hozzá, hogy jól kenhető masszát kapjunk. Addig sütjük, míg elválik az edény falától. Ekkor hozzáadjuk a Rama margarint.

 

Vegezsir

 

Hozzávalók:

3 egész tojás, 1 evőkanál ételízesítőpor, 50 dkg Rama margarin, kevés olaj.

 

A 3 tojást jól fölverjük az evőkanál ételizesítővel, kevés olajon, állandóan kavargatva, aprítva, barnára sütjük. Majd hozzátesszük az 50 dkg Rama margarint. Addig sütjük, míg a margarin teljesen felolvad. Ha kihűl, kenyérre kenve nagyon finom. Ez nagy adag, de felezhető!

 

Brassói aprópecsenye

 

Hozzávalók:

20 dkg szójakocka, 1 nagy fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 mk. majoránna, 1 mk. reszelt szerecsendió, egy csipet borsikafű és kakukkfű, olaj, víz.

 

A szójakockát felhasználás előtt 2-3 órán át sós vízben áztatjuk, majd az áztatóvízben megfőzzük. Ezután leszűrjük. Egy lábasba (teflon) olajat teszünk, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, fűszereket és a szójakockát. Összekavarjuk és kevés vízzel lassú tűzön pároljuk. Közben kavargatjuk. Amikor a víz elpárolgott és kezd sülni, törjük rá a fokhagymát és még 4-5 percig süssük. Fedő alatt hagyjuk, kihűlni.

 

Hamis velő

 

Hozzávalók:

1 bögre búzadara

1 bögre víz,

2 bögre paradicsomlé

kevés mustár,

fél bögre olaj, kevés só

 

A búzadarát a paradicsomlével és a vízzel megfőzzük. Ha kihűlt, hozzákeverjük a mustárt, sót, és az olajat.

 

Hamburger

 

Hozzávalók:

9 pohár zabpehely, 1 pohár DEJO (őrölt napraforgó és búzacsira), 2-3 gerezd fokhagyma, 2-3 kisebb fej vöröshagyma, 2 kk kapor vagy majoránna, 1 ek. zellerzöld, 2-3 kk só, pirított szezámmag, 2 dkg élesztő, kis olaj a sütéshez, 8 pohár víz.

 

A hozzávalókat 8 pohár forró vízben 1 percig főzzük. Ha kihűlt, 2 dkg felfuttatott élesztőt tehetünk bele. Kicsit kelesztjük. Olajozott tepsibe lapos pogácsákat teszünk, és mindkét oldalát 15-20 percig sütjük.

 

Almás pite

 

30 dkg cukrot 3 egész tojással habosra keverünk. Belekeverünk 30 dkg reszelt almát, 30 dkg lisztet és fél sütőport. A tetejére darabos diót teszünk, olajozott tepsiben, mint a piskótát kisütjük.

 

Búzatorta

 

Kb. két óra hosszatt főzünk darált búzát. Ha kissé kihűlt, hozzákeverünk darabolt diót, kókuszreszeléket, meleg vízben megmosott mazsolát, reszelt almát, darabolt narancsot, banánt, kivit és mézet. Tetejét megszórjuk kókuszreszelékkel, gyümölcsdarabokkal díszítjük.

 

Szójabableves

 

Előző nap beáztatjuk a szójababot. Hosszasan főzzük, lehet kuktában is. Teljesen úgy készítjük el, mint a bablevest. Citrommal savanyíthatjuk.

 

Kolláth-féle reggeli

 

Este mákdarálón daráljunk le személyenként 2-3 evőkanál búzát (natura vagy bioboltokban lehet vásárolni), Tegyük porcelán, üveg vagy zománcozott edénybe és öntsünk rá annyi vizet, hogy jól ellepje. Reggelig így hagyjuk. Reggel keverjünk közé egy kiskanál mézet, egy-két kiskanál durvára őrölt diót, mandulát, mogyorót (ha csak egyféle van az is jó), tegyünk bele apróra vágott vagy reszelt almát, bármilyen idénygyümölcsöt, ami éppen van, vagy könnyen beszerezhető. Jól megmosott mazsolát is tehetünk bele. Csavarhatunk bele kis citrom vagy narancslevet és máris fogyaszthatjuk.

 

 

Lebbencsleves Kinyújtott, levestésztát megszárítunk, szabálytalan darabokra tördelünk: ez a lebbencs. Ebből személyenként 2 dekát kávéskanálnyi vajon vagy olajon megpirítunk, forró vízzel vagy zöldséglével feleresztjük, kevés hagymát, apró kockára vágott krumplit megfőzünk benne, és ízlés szerint fűszerezzük.

 

Dióleves Egy evőkanál  őrölt diót,  mogyorót  vagy mandulát és egy evőkanál erőlisztet /sütőben pirított száraz kenyérből készült morzsát / főzzük egy csészényi vízben, fűszerezzük köménnyel vagy citromhéjjal. Víz helyett felerészben vagy egészben szójatejet is vehetünk.

 

Karalábéleves Olajon finomra vágott hagymát, és szeletekre vágott 10-15 dkg fiatal karalábét puhára párolunk, vízzel feleresztjük,  zöldpetrezselymet teszünk rá, berántjuk, és grízgaluskát főzünk bele.

 

Gombaleves  5 dkg akármilyen gombát apróra vágva pároljunk, vízzel vagy zöldséglével eresszük fel. Zöldpetrezselymes rántással rántsuk be. Lebbencset, árpakását, vagy rizst főzhetünk bele.

 

Gulyásleves szójakockával Egy fej vöröshagymát, egy-két szem paradicsomot olajjal pároljunk puhára. Tegyünk rá tetszésünk szerint őrölt paprikát, és engedjük fel szükség szerint forró vízzel. Rakjunk bele ízlésünk szerint zöldpaprikát, petrezselymet, zellert, a már előre megfőzött szójakockát, és a kockára vágott burgonyát. Néhány percig forraljuk együtt. Mindig annyi fűszert (majoranna, kömény, borsikafű) tegyünk hozzá, hogy az íze finom legyen. Amikor a főzést befejeztük, szórjunk rá nagyon finomra vágott petrezselymet és zellerzöldet. Mire étkezési hőmérsékletre kihűl, minden ehetőre puhul.

 

Graham galuska 3 ek. graham liszt, 2 ek. fehér liszt, 1 ek. zsiros szójaliszt, só, víz.A liszteket a vízzel keményre keverjük, galuskákat szaggatunk belőle a már megfőtt levesbe és néhány perc forrás után a leves tálalható.

 

Csipetke /4 személyre/3 ek. graham liszt, 2 ek. fehér liszt, 1 ek. finomra őrölt lenmag /lehetőleg frissen őröljük/, só, víz.A hozzávalókat kemény tésztává gyúrjuk és a kész levesbe forrás közben belecsipegetjük.

 

 Kapormártás Másfél liter vízzel, 3-4 kanál rántással mártást készítünk, és apróra  vágott kaprot teszünk bele. Só, cukor, citromlé, ízlés szerint.

 

Sóskamártás Apróra vágott sóskát vízben puhára főzzük, 1 evőkanál rántással vagy habarással sűrítjük, esetleg cukrozzuk.

 

HagymamártásHagymát olajon kicsit megpirítunk, majd 2 evőkanál lisztet szórunk rá. Zöldséglével feleresztjük. Ízlés szerint sózzuk, édesítjük, és citromlével savanyítjuk.

 

Töltött paprika 2-3 édes zöldpaprikának kivesszük a magházát, félig főtt rizzsel, kölessel vagy gerslivel megtöltjük, amihez kevés apróra vágott,  hagymás olajon párolt gombát is keverhetünk. A megtöltött paprikát híg paradicsommártásban fél óráig főzzük.        

 

Töltött káposzta5 dkg apróra vágott, kevés hagymával, olajon párolt gombát 5 dkg rizzsel  vagy kölessel  keverjünk el  esetleg  tojást  is üthetünk  rá.  Ezzel a leforrázott, savanyított káposztaleveleket megtöltjük, és savanyú káposztával puhára főzzük. Megfőzhetjük vízben is, de akkor a levéből evőkanál rántással, kaporral, kevés édes paprikával, hagymával mártást készítünk, s a tölteléket ebben tálaljuk.

 

Zöldséges töltelékTésztához:  40 dkg teljes őrlésű búzaliszt, 1,5 dl víz, 4-5 db közepes főtt burgonya, 2,5 dkg élesztő, 2 mokkáskanál méz, 1 mk. tengeri só.Töltelék:1/2 csésze szója granulátum, /előre beáztatott/, 25 dkg gomba, 1 közepes fej vöröshagyma,1 gerezd fokhagyma, majoránna, szerecsendió, piros paprika ízlés szerint. Kevés vízben a tölteléket puhára főzzük.A mézet az élesztővel és a vízzel felfuttatjuk, hozzáadjuk a teljes őrlésű búzalisztet és a reszelt főtt burgonyát. Jól összedolgozzuk és megkelesztjük /Kb. 30 percig/. A megkelt tésztát lisztezett táblán vékonyra nyújtjuk, csészével kiszaggatjuk. Közepére helyezzük a tölteléket, összehajtjuk és a széleit villával lenyomkodjuk. Tetejét olajos pirospaprikával megkenjük, szezámmaggal megszórjuk és előmelegített sütőben 20 percig sütjük.

 

Rakott zöldbab A szükséges mennyiségű zöldbabot kevés sós vízzel, olajjal pároljuk, lassú tűznél 8-10 percig. Felét rakjuk a tepsi aljára. Személyenként 4-5 dkg szójagranulátumot néhány órára áztassuk sós vízben. Annyi vizet öntsünk rá, amennyit a szója felvesz. Öntsünk rá olajat, és pároljuk addig, amíg egy kicsit átsül. Előző nap áztassuk be a rizst. Ha ezt nem tettük, akkor hideg vízben tegyük fel főni. Főzzük egy percig, hagyjuk állni néhány percig a főzőlében lefedve. Majd szűrjük le, és keverjük össze a szójával. Tegyünk rá ízlésünk szerint borsikafüvet. Fűszerezzük ízlésünknek megfelelően. Terítsük rá a zöldbabra, majd a tetejére a zöldbab másik felét. Tejfölt, joghurtot kavarjunk össze, öntsük rá a zöldbabra, reszeljünk a tetejére egy kis sajtot, akkor hamar szép pirosra sül.

 

Zöldséges köles-egytál 1 fej kockára vágott vöröshagyma, 1 kockára vágott sárgarépa, 1 csésze zöldborsó 1 csésze kockára vágott zeller, 2 ek. olaj, 1 csésze köles, 3 csésze zöldségfőzet, 1 csipet  tengeri só vagy tamari ízlés szerint.Pirítsuk olajon a hagymát, majd a többi zöldséget és tegyük félre a serpenyőt. Melegítsünk fel 1 evőkanál olajat és pirítjuk meg benne a kölest, míg az aranysárga nem lesz. Öntsünk hozzá 3 csésze zöldségfőzetet és sózzuk meg. Főzzük 35 percig, ha lefőtt a leve és puha, keverjük hozzá a zöldségeket, locsoljuk meg egy kis tamarival.

 

Rozsos zöldség-egytál 4 csésze apróra vágott vegyes zöldségféle /sárgarépa, karfiol stb./, 1/2 csésze víz, 1 póréhagyma /a rozs izéhez jobban illik a póréhagyma, mint a vöröshagyma/, 1/2 fej zeller /kockára vágva/, 1 csomag petrezselyem /apróra vágva/, 2 ek. vaj, 2 csésze főtt rozs, 2-3 dkg vaj, 1/4 csésze szitált teljes kiőrlésű liszt, 2 csésze zöldségfőzet, 1/2 tk. tengeri só, 1/4 -1/2 csésze búzacsíra vagy barna kenyérmorzsa. A zöldségeket 1/2 csésze vízben félpuhára főzzük. A póréhagymát, a zellert és a petrezselymet vajon pároljuk meg. Egy nagyobb jénai tálban keverjük össze a főtt és a párolt zöldségeket és a főtt rozsot, majd tegyük félre és készítsük el a szószt. Olvasszuk fel a vajat és pirítsuk aranybarnára a lisztet, majd hozzáadjuk a hideg zöldséglevet intenzív keveréssel úgy, hogy csomó-mentes szószt kapjunk. Sóval borsikafűvel ízesítjük. Főzzük tovább néhány percig. Öntsük a kész szószt a zöldségekre és keverjük jól össze. Tetejét szórjuk meg búzacsirával vagy morzsával és süssük 45 percen keresztül 170-180 C. fokon.

 

Chili  1/3 csésze apróra vágott hagyma, 2 gerezd fokhagymapép, 1/2 kk. őrölt kömény, 1/2 kk. paprika, 2 kk. méz, 1/4 csésze. paradicsompüré, 1 kk. só, 3 csésze főtt tarka vagy piros bab, 2/3 apróra vágott zöldpaprika, 2 ek. reszelt hagyma, 1 ek. ételízesítő, 2 csésze apróra vágott paradicsom, 0,5 csésze. szójagranulátum. A hagymát és paprikát pároljuk meg együtt, míg megpuhul, adjuk hozzá a többi alkotórészt és lassú tűzőn, gyakran kevergetve, főzzük amíg jól összefőnek az ízek.

 

Tojás nélküli „panír” 5 evőkanál liszt, egy kávéskanál őrölt sáfrány, egy kávéskanál zöldségpor, ugyanannyi só, ha van egy dl szója tej, víz is jó. /Igen jó, ha van durumliszt/ Palacsinta tésztánál kissé sűrűbbet kavarjunk. Ebbe forgassuk meg a rántanivaló szeleteket. A végén még morzsás lisztben is megforgathatjuk.

 

Tofu rántotta 1 nagy fej vöröshagyma, 1 zöld paprika, 1 mk. sülthús-fűszerkeverék, 15 dkg tofu, 1 mk. sáfrány, 1 kk. só, 1 kk. sörélesztő pehely.A hagymát kevés vízben megpárolni, majd hozzáadni a fűszerek keverékét, a zöldpaprikát, és az összetört tofut. Néhány percig sütjük, és közben hozzáadjuk a sót, a sörélesztőt és a sáfrányt.

 

Vegi-burger  I. 3,5 csésze zabpehely, 1 csésze darabolt vörös hagyma, 1/2 kk. köménymag, 6 gerezd fokhagyma, 0,5 dl szójaszósz, 1 ek. sörélesztő pehely, 0,5 csésze darált napraforgó mag, 7 dl víz. Keverjük össze a hozzávalókat egy tálban és 15 percig állni hagyjuk, majd lassú tűzőn állandó keverés mellett kb. 15 percig főzzük. Kihűlés után fasírt formákat készítünk, /befőttes üvegtetőt használhatunk a formázáshoz/. Olajozott tepsibe tesszük, sütőben sütjük kb. 20 percig, majd megfordítjuk és a másik oldalát kb. 10 percig.

 

Vegi-burger II. 1,3 l víz, 1 dl sós szójaszósz  (Natura boltban kapható), 1,5 csésze apró kockára vágott vöröshagyma, 1 ek. ételízesítő, 1kk. morzsolt oregáno levél, 1 kk. köménymag, 6 cikk fokhagyma. Az egészet jól összekeverjük. Hozzáadunk 1 csésze darált napraforgómagot 7 csésze zabpelyhet. Az egészet összekeverjük, kb. 10-15 percig állni hagyjuk, majd lassú tűzön 10-15 percig állandó keverés mellett megfőzzük. Ha kihűlt fasírt formákat készítünk, egy kicsit ellapítjuk és olajozott tepsibe egymás mellé rakjuk le a fasírtokat. Egyik oldalát 30 percig sütjük, majd megfordítjuk és a másik oldalt további 10 percig sütjük. Nagyon finom hamburgenként salátával.

 

Szójaburger 1 3/4 csésze víz, 4 ek. szójaszósz, 1 1/4 csésze szójapehely, 2 evőkanál búza vagy szójaliszt, 2 ek. élesztőpehely /elhagyható/ 0,5 csésze darált dió, 2 ek. apróra vágott vöröshagyma, 1 kk.. ízesítő, 2 gerezd összenyomkodott fokhagyma.A szójapehely kivételével mindent felteszünk főni, kb. 10 percre. Azután hozzáadjuk a szójapelyhet, könnyedén összekeverjük, és tovább főzzük. Miután megfőtt, hűtsük le. Kiolajozott tepsibe nagy lapos pogácsákat szaggatunk. Lassú lángon süssük, 15 percenként fordítsuk meg. Szójapehely helyett zab-, árpa vagy zabpehellyel is készíthetjük.

 

Szójamargarin  3/4 csésze víz, 1 csésze szójaliszt /zsíros/, 1 teáskanál só, 1 kis fej vöröshagyma, 1/4 csésze darabos, párolt sárgarépa, 1/4 csésze olaj .Az olaj kivételével turmixoljuk a hozzávalókat krémszerűre. Az olajat turmixolás közben lassan öntve adjuk hozzá. Kihűlés után fogyasztható.

 

Szójapéstétom 1 marék szójabab, 1 gerezd fokhagyma, 1 közepes nagyságú vöröshagyma, pirosra érett paprika, 1 dkg élesztő /elhagyható/, olaj a pároláshoz, ételízesítő, fűszerek ízlés szerint, 1 kk.. szójaszósz, 25 dkg Ráma margarin. A megmosott szójababot meleg vízbe áztatjuk, majd másnap reggel a szójaszósszal és fűszerekkel feltesszük főni. Főzési idő: kuktában 1 óra, más fazékban 3 óra. Az apróra vágott piros paprikát egy kevés olajon megpároljuk, majd a megfőtt, pépesre zúzott szójababot, a Ráma margarint és a többi hozzávalót jól kikeverjük. Eltartható: hűtőszekrényben tárolva 1 hétig.Ugyanígy, de más fűszerekkel készíthető a sárgaborsó- és lencsepástétom is.

 

Pástétom télire 4 kg sárgarépát, 2,5 kg zellergumót, 3 kg sárga húsú paprikát, 3 kg pritamin paprikát, 2,5 kg gyökérzöldséget, 3 kg padlizsánt, 2 kg vöröshagymát nyersen, húsdarálón ledarálunk. Az anyagra 1 liter olajat külön- külön elosztva ráöntünk, és mindegyiket külön-külön lassú tűzőn kevés sóval puhára pároljuk. Ami levet engednek, azt is visszatölthetjük és abban pároljuk. Ha az összes puha, összeöntjük egy nagy lábasba, teszünk bele 2 liter paradicsomlevet, 1-1,5 liter olajat és ízlés szerint sót. Az egészet jól összekeverjük. Akkor jó, ha kellemes sós, és savanykás. Sóval, olajjal és paradicsommal ízesíthetjük. /Összesen 2 liter olajnál ne tegyünk többet bele!/ Az egészet feltesszük főzni, és forrástól számítva 20 percig főzzük. Forrón üvegekbe rakjuk. Legjobb, ha csavaros üvegbe tesszük, de az üvegre celofánt teszünk, arra egy pici nátrium benzoátot vagy szalicilt és erre csavarjuk a kupakot. A masszába nem fontos tartósitószert tenni, így is eláll. Száraz dunsztba tesszük. Nagyon finom.