Mennyegző

2014.03.02 10:03

Aki szervezett már esküvőt, bizonyára tudja, hogy nem kis kihívást jelent. Úgy gondolom, hogy a bibliai időkben még bonyolultabb volt a menyegző megszervezése, bár elképzelhető, hogy a spontaneitásnak is helyet adtak.

Az első szembeötlő különbség a mai és a régi idők esküvője között az időtartam volt. Akkor a menyegző hét napig tartott. Úgy tűnik, hogy az idővel nem fukarkodtak az akkori időkben.

Mivel lehet eltölteni ezt a hetet? Ettek, ittak, énekeltek, találós kérdéseket tettek fel egymásnak.

A vőlegény egy különleges fejdíszt kapott. Ez egy turbán volt, amit édesanyja adott neki. A vőlegény és barátja elment a lányos házhoz, ahol felékesítve, lefátyolozva várta a menyasszony.

A menyasszonyt barátnői is elkísérték a vőlegény házához, ahol hét napig tartott az ünneplés. A nászágyat is feldíszítették.

A férfiak és a nők külön-külön csoportban ünnepeltek. Előfordult, hogy az esküvőre csak előírt ruhában lehetett bemenni.

Mindezek a jellegzetességek megjelennek a bibliai történetekben, példázatokban. Jákób és Sámson esküvőjéről is megjegyzi a Biblia, hogy hét napig tartott. A találós mesét Sámson adja fel a filiszteusoknak, hogy izgalmassá tegye az esküvőt. Némely részek az Énekek Énekéből rajzolódnak ki.

Jézus utal a vőlegény barátjára, valamint a menyasszony barátnőire a tíz szűz példázatában.

A Biblia sokszor használj a vőlegény-menyasszony kapcsolatot Isten és népe közötti viszony jelképeként.

Gyürüs István