Mennyi homok van?

2014.09.02 10:54

“Súlyos a kõ, és nehéz a homok, de a bolond bosszantása mindkettõnél nehezebb” (Példb 27:3)

Mindenki, aki már végigszaladt egy tó vagy tenger partján, aki átszelte a sivatagot, játszott a folyóparton vagy pedig végigpillantott az Északi-tenger partján a homokdűnéken, biztosan tudja: nagyon sok homok van a földön.

 

De honnét származik  a homok és miből áll? Minden homokszemecske egykor egy masszív szikla részecskéje volt. Ahogy a szél és az időjárás a sziklát ostromolta, letört belőle kicsiny darabkákat és azok tovagördültek. Ezeknek az apró részecskéknek a milliárdjaiból  állt össze a homokos vízpart vagy a sivatag. Szerteszét a Földön szüntelenül képződik a homok.

 

A homok egy része a tengerekben vagy a folyókban keletkezett, de nyílván nem a legnagyobb része. Sok geológusnak az a véleménye, hogy az egészen finom homok a szárazföldön keletkezett, úgy, hogy a  szél csiszolta simára, és csak később került a vízbe. Ahhoz ui.: hogy a kövecske a víz alatt teljesen sima homokszemmé csiszolódjék, legalább ötvenszer akkora utat kellene megtegyen, mint amekkora a Föld kerülete.  Ha van valami a földön, ami megszámlálhatatlan, akkor az a homokszemcse. Vannak sivatagi területek, amelyek több ezer négyzetkilométerre terjednek úgy, hogy semmi más nincs bennük, mint feltorlódott homok. Vannak rég elhagyott települések, amelyeket vastagon elborít a homok. Szaúd-Arábiában vannak olyan dűnék (óriási dombok) amelyek csak homokból állnak, és magasabbak, mint egy gyárkémény.

 

A homokszem nem nagy. Hogy homoknak nevezhessük, nem szabad két milliméternél nagyobbnak lennie, és bárki könnyedén felemelheti. Ha azonban magunk elé képzeljünk egy nagy, 35 literes kosarat tele homokkal, akkor az pontosan olyan nehéz volna, mint egy ilyen kosár nagyságú szikla.

 

Mindannyiunknak vannak problémái: kicsinyek és nagyok, és minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy azokat megoldjuk. A Biblia azonban azt tanítja (Salamonnak a fenti mondásban), hogy a bolondnak haragja súlyosabb a homoknál és a sziklánál. Bolond az, aki mindenben talál kivetni valót, aki senkivel nem tud kijönni és aki ellen van mindannak, amit mások csinálnak. Szüntelenül bosszantja szüleit, barátait, tanítóit.

Az ilyen embernek nem csak néhány homokszemhez hasonló kicsiny problémája van. Összegyűjt harmincöt liternyi homokot (problémát), és valószínűleg boldogtalan, mert a nehézségek túlságosan nehezeknek tűnnek a számára.

 

Imádkozz velem: Uram, segíts minket, hogy helyes magatartásunk legyen, hogy ne legyünk mindig mindenki ellen.

  • Így szól az Úr: Vénségetekig ugyanaz maradok, ősz korotokig én hordozlak! Én alkottalak, én viszlek, én hordozlak, én mentelek meg. Ézsaiás:46:4

Dorothea Verchau után németből