Mi a legfontosabb?

2015.03.15 15:49

A legfontosabbról el ne feledkezz!


Történt, hogy egy egyszerű asszony hátán gyermekével, eltévedt a jól ismert erdőben. Ahogy tévelygett, a sűrűben, egyszerre egy barlang nyílt meg közvetlen előtte és megszólalt egy hang:

- Ez egyszeri és megismételhetetlen alkalom arra, hogy örökre gazdag és boldog légy.

Kérdezi az asszony a hangtól:

- És mondd, mit kellene tennem mindezekért?

- Csak lépj be, és válogass a kincsekből kedvedre, annyit amennyit elbírsz, mert csak neked, és csak most vannak a teremtésben.

Letette az asszony a gyermekét a barlang bejárata mellé egy jól látható helyre, hogy láthassa, ha szükségét érzi és könnyedén felvehesse amikor távozik.
Egyre nagyobb halmokat rakott drágakövekből, arany ékszerekből és lázasan számolgatta vajon micsoda gazdagságot bír még összeszedni, amikor megszólalt a hang:

- A legfontosabbról el ne feledkezz!

Ekkor vette észre, hogy a barlang enyhén ívelt és nem látta először, mekkora is valójában. A hang figyelmeztetésén töprengve - a legfontosabbról el ne feledkezz - beljebb ment hát és Uram, Teremtőm, még csodálatosabb még ragyogóbb dolgokra lelt. Szétrakta azokat, amiket először gyűjtött, hogy helyükbe a drágább " fontosabb " dolgokat tehesse, amikor újra szólt a hang:

- Nagyon igyekezz, mert már csak néhány pillanat és a barlang örökre bezárul és a legfontosabbról el ne feledkezz!

Még beljebb hatolt a temérdek kincs között gázolva és megpillantott egy emberfej nagyságú rubint. 

- Óóóóóó - mondta az asszony bizonyára erre gondolt a hang is és mindent eldobva felkapta a drágakövet, miközben a barlang szája egyre kisebb lett. Már rohant, amikor a hang újra megszólította:

- Mindent elviszel, mindent, ami fontos?

- Igen! -  sikította a nő és kiugrott a barlangból. Diadalittasan nézte a csodálatos drágakövet, amikor megint rászólt a hang:

- És a legfontosabb?

Ekkor döbbent rá a gyermekét a barlangban felejtette.

Lehet életünk szerényebb és lehet jómódú is. Soha ne hajszoljuk az anyagi javakat.  A földi  kincsek iránti féktelen sóvárgás elfeledteti velünk a legfontosabb létét. Soha ne feledkezzünk meg a legfontosabbról, a gyermekről.