Mi van, ha nem igaz a Biblia?

2019.01.07 18:17

Mi van akkor, ha a Biblia nem igaz?

 

A Biblia egyik legfontosabb állítása, hogy az Isten által teremtett világnak nincs alternatívája. Az ember mégis azt állítja, hogy van. Hogy ez a világ csak az egyik lehetséges világ. Ez hatalmazza fel az embert arra, hogy folyamatosan újításokban, ún. fejlődésben gondolkodjon. De mi van akkor, ha a Biblia állítása a tökéletes világról nem igaz, és a világ lehetne akár egész máshogy is?

Ha a világ nem abszolút, akkor:

-          A világ nem megismerhető, csak képzeteink lehetnek róla, az éppen most érvényben lévő működése pedig csak egy alternatíva (egy a végtelen sok alternatíva közül!!!).

-          Ekképpen az erkölcsi kérdések is csak az adott helyzetre igazak, nincs abszolút erkölcs, ahogy abszolút jó sem.

-          Nincs abszolút igazság, hiszen akkor az éppen érvényes igazság is csak egy alternatívája a sokféle lehetséges igazságnak.

-          A mi a helyes kérdésre a válasz csak attól függ, éppen mit tartunk helyesnek… azt hiszem nem kell folytatni. Gyakorlatilag minden társadalmivá válik, csak az adott társadalomtól, közösségtől, széljárástól függ, mi az igazság, jogosság, a világ megismerésének fokától és módjától függ, milyen a világ, amit ismerünk.

Gyakorlatilag céltalanul, minden biztos pont nélkül vergődünk a nagy és kietlen világűrben, és az egésznek semmi értelme sincs. Na, éppen ezt nem akarja az Isten. Hogy ilyen alternatívában legyünk érdekeltek. Ettől már az is jobb, ha bálványokban és hamis istenekben hiszünk. Hiszen ez az alternatíva egyedül, amely semmi támpontot nem ad, sem az élethez, sem a hithez.