Mitől volt félelmetes Góliát?

2014.03.02 09:33

Dávid és Góliát történetét szinte mindenki ismeri. De valójában milyennek írja le a Biblia a filiszteus bajnokot? Mivel mi a mi mértékrendszerünkkel vagyunk tisztában, célszerű a Bibliában közölt adatokat átszámolni..

Magasságáról azt tudjuk, hogy hat sing, azaz könyök és egy arasz volt. Ez azt jelenti, hogy a mi mértékeink szerint 312 cm magas volt. A mai kosárlabdázók bőven elszaladhatnának a hóna alatt. És ha kosarazna, akkor nem kellene ugrania, sőt ejtenie kellene a labdát a kosárba. A kosárlabda gyűrűje 305 cm magasan van.

Páncéljának súly 5000 siklus volt. Ez ma 42 kg-nak felel meg. Nem volt gyenge vitéz, ha ezzel a súllyal ment csatába., ahol mozogni, netalán futni is kellett.

Dárdájának hegye 600 siklusnyi vasból volt. Ez öt kg. Talán mindenki tudja, hogy a dárda dobófegyver. Ezt nagyobb távolságra el kellett dobni. Ehhez társult még egy marcona külső.

Nem csoda, ha Saul is, harcosai is óvakodtak attól, hogy kiálljanak vele. Így az adatok birtokában még szembeszökőbb Dávid győzelme és hite.

A történet üzenete: Esélytelenül is győzhetsz!

Gyürüs István