Nagy emberek nagy tévedései

2014.02.25 18:57

''A számítástechnika elérte fejlődésének határait". (Neumann János, 1949)

 

"640 kilobájt mindenki számára elég kell, hogy legyen" (Bill Gates, 1981)

 

"Mindent, amit fel lehet találni, azt már feltalálták." (Charles H. Duell, az amerikai szabadalmi hivatal vezetője 1899)

 

"Még ezer évig nem fog repülni ember" (Wilbur Wright, a repülőgép későbbi feltalálója)

 

"Lehet, hogy az amerikaiaknak, szükségük van telefonra, de nekünk biztosan nincs. Bővében vagyunk a futároknak." (Sir William Preece, a Brit Postahivatal főmérnöke, 1876)

 

"Nem látom értelmét annak, hogy miért akarna bárki is egy komputert az otthonába" (Digital Equipment Corp, 1977)

 

"Elképzelhető, hogy a komputerek a jövőben nem nyomnak többet 1,5 tonnánál!!! " (Popular Mechanics magazin, 1949)

 

"Véleményem szerint a virágzó világpiacon akár 5 komputerre is lehet kereslet." (Thomas Watson, IBM, 1943)

 

"Ennek a telefonnak túl sok hátulütője van ahhoz, hogy kommunikációs felhasználását komolyan mérlegelni lehessen. Az eszköznek természetéből fakadóan nincs értéke a számunkra." (Western Union, belső emlékeztető 1876)

 

A kiváló amerikai csillagász, William H. Pickering a következőket írta: "A közönséges elme gyakran vizionál hatalmas repülő szerkezeteket, melyek az Atlanti-óceán felett szállnak, géptestükben modern gőzhajóinkhoz hasonlóan megszámlálhatatlanul sok utast szállítva... Nagy biztonsággal kijelenthetem, hogy mindez csupán fantazmagória, hiszen még ha a levegőbe is emelkedne egy ilyen masina, gyomrában egy-két utassal, a költségek olyan magasak lennének, hogy azt csak néhány kapitalista tudná megfizetni, ezeknek pedig már úgyis saját jachtjuk van."

 

1903-ban az amerikai fizikus, Albert Michelson a következőket mondta: "A fizika tudományának valamennyi fontosabb alapvető törvénye és tétele fel van már fedezve, és ezek a törvények olyan szilárdan megalapozottak, hogy még annak a lehetősége is rendkívül csekély, hogy valaha kiegészítésre szorulnak."

 

1902-ben H. G. Wells, a láthatatlan ember és a Világok harca című regények világhírű szerzője az alábbiakat írta: "Nem tudom másként elképzelni a tengeralattjárót, mint halálcsapdát, melyben az egész legénység megfullad, és a szerkezet a tenger fenekére süllyed."