Ne szeressétek a világot

2019.01.07 17:39

Elgondolkodtunk-e valaha azon, hogy mit jelent a napi gyakorlatban a ne szeressétek a világot (lásd 46. Bibliai érdekességek), a goldmanni világban lenni, de nem azonosulni vele, nem venni  benne részt, nem szeretni azt? Mivel hajlamosak vagyunk csak elméleti síkon megragadni az igazságokat, néhány napi, szokásos tétellel szeretném érthetőbbé tenni a tanítást lényegét. Mint emlékszünk, az itt használt agapaó szó előnyben részesíteni (tehát, amikor választhatunk két dolog között, ennek adunk elsőbbséget!), vágyni valami után, óhajtani, szeretni valamit jelentéssel bír.

Az előnyben részesíteni jelentése az igazán érdekes. Ha két dolog közül választhatunk (értsd egy isteni és egy világi), akkor az istenit vagy a világit részesítjük előnyben? Mindenki maga tudja csak megválaszolni a kérdést – amit egyébként nagyon nehéz őszintén megválaszolni!

Egyéni szinten: Űzöd a karriert? Minden vágyad, hogy egy olyan autód legyen, amit mindenki megbámul? A házadat úgy építed, hogy mindenki annak csodájára járjon? Az öltözködésnél egyedüli mérce a világ divatja? Időtöltésedben a fő szempont a saját kedvtelésed? Csupa olyan dologban akarsz nagyot alkotni, amit a világ elismer? Leginkább olyan dolgok érdekelnek, ami nem kapcsolódik a mennyek országához? Ha ezekre nagyrészt igennel válaszoltál, érdemes elgondolkodni azon, jó úton jársz-e. Ha nem vagy biztos a válaszodban, igyekezz objektíven átnézni a napi dolgaidat, a facebookprofilodat, a hétvégi időtöltésedet stb.