Newmann kardinális cikke

2014.02.18 18:21

 

„A múlt század végén Galveston Texas legvirágzóbb városa volt. Kikötőjében pezsdült az élet, 42 ezren lakták. A város legnagyobb része a Mexikói öböl egyik szigetén található. Habár a trópusi viharok övezetében volt, soha nem történt katasztrófa. Amikor lakói javasolták egy fal felépítését az óriási hullámok kivédésére, Isaac Cline, a meteorológiai intézet igazgatója ezt válaszolta: ’Nem szükséges… A történelem bebizonyította, hogy a szigetet nem veszélyezteti orkán.’ Az emberek pedig nagyon tisztelték Isaac Cline-t szakmai tudása miatt.

1900 őszén, az öböl környékén orkánriadót rendeltek el. ’Nincs ok az aggodalomra – mondta Isaac Cline – ahogy jön, el is megy…’ Az emberek bíztak benne, és annyira megnyugodtak, hogy amikor szeptember 8-án reggel a víz elárasztotta az utcákat, mindenki végezte a dolgát, egyesek a teraszon reggeliztek, a gyerekek pedig pancsoltak a vízben. Az orkán váratlanul érte őket. Az ötméteres hullámok letarolták az egész szigetet, tízezer ember halálát okozva. Az ’Isaac’ orkán – ahogy a történelemben fennmaradt – a természeti katasztrófák közül a legtöbb emberáldozatot követelte az Egyesült Államokban (a 20. században). A halálos áldozatok száma felülmúlja azokét, akik az Egyesült Államokat érintő 300 ciklonban életüket vesztették.”

Lucian Cristescu: Kezdj el élni!

 

„Amennyire igaz, hogy a keresztények már sokszor várták Krisztust – anélkül, hogy eljött volna, éppannyira igaz, hogy amikor valóban eljön – a világ nem fogja várni… Igaz, hogy a keresztények a történelem nem egy korszakában jó-néhányszor csalódtak Krisztus eljövetelére vonatkozó hitükben.

De jobb ezerszer azt hinni, hogy Krisztus jön, amikor nem jön, mint egyszer azt hinni, hogy nem jön, amikor jön…

Inkább szeretnék az az ember lenni, aki Krisztus iránti szeretettel telve, de ismeret hiányában eljövetele jelének vesz valamilyen szokatlan égi jelenséget, egy üstököst vagy egy meteort, mint az az ember, aki az ismeret gazdagságában – de a szeretet hiányában – mindig csak nevet az ilyen tévedéseken!”

Newmann kardinális Keresztény élet c. könyvéből