Önteltség

2013.12.14 16:09

Az önteltség veszélye

 

"Nagyra van az ember elméje a csőd előtt, de a dicsőséget alázat előzi meg.” (Péld 18:12; katolikus fordítás, 1976)

 

Többször hallottam már tuti tippeket a meggazdagodásra. Csak úgy röpködtek a szavak ezrekről, milliókról, befektetésről... holtbiztos ötletek!

Láttam már hajléktalanokat, akik egykor szórták a pénzt. Mutattak egy riportműsort a lottó ötös nyertesekről; jó néhány közülük hasonló sorban él, mint a nagy nyeremény előtt.

Eszembe jut a gyerekkorombeli boltos néni szava, aki gyakran mondta: "Nagy forgalom, csekély haszon", ami alatt azt értette, "Minél többen betérnek a boltomba, és én kedves vagyok hozzájuk, szeretettel kiszolgálom őket; akkor ők újra meg újra visszajönnek; így mindig lesz némi hasznom, és így lépésről lépésre előbbre jutok."

És te kinek a társaságában érzed jobban magadat? Egy nagyhangú, öntelt, büszke, mindentudó, mindenkit lehurrogó, tuti tippes „befektető” mellett, vagy egy kiegyensúlyozott, lépésről lépésre előrehaladó, segítőkész, nem mindenáron a haszonra törekvő, kedves, alázatos ember mellett?

Nem kell válaszolnod!

De vajon TE olyan vagy, mint az az ember, akit most előnyben részesítettél? Ma még átállhatsz a jó oldalra! Sok erőt ehhez!