Öröm és szelídség

2014.02.26 16:57

„Örüljetek az Úrban mindenkor; ismét mondom, örüljetek! A ti szelídlelkűségetek ismert legyen minden ember előtt. Az Úr közel! (Filippi 4:4-5.)

 

Pál a börtönből írta levelét a Filippibeliekhez. Érted? A börtönből! Ahova hite miatt – és nem egy emberölés – került. Ahol nem volt túl sok fény, hisz legtöbbször földbe vagy kőbe vájt cella, ami felülről, esetleg a vasrács-ajtón keresztül kapott egy kis fényt. Ahol néha kalodába zárták a „bűnöst”.

És mit írt? Hogy mindig örüljetek! Még ilyen nehéz körülmények között is ezt tudta írni! Persze, ilyet csak Istennel együtt lehet megtenni. Nélküle nem megy! Sem neked, sem nekem!

Azt írta nekik, hogy mindenki lássa meg, szelídek és kedvesek vagytok!

Ó, sem a szelídség, sem a kedvesség ma már nem divat. Sőt, sok ember számára különösnek tűnik, ha valaki az. Felteszi magában a kérdést: Mit akarhat? Miért ilyen kedves?

A szelíd emberre meg azt mondják, hogy élhetetlen! Ő nem erre a világra való!

Napjainkban is alkalmazható az öröm, a szelídség és a kedvesség? Hiszem, hogy igen. Próbáld ki te is! Próbálj meg 24 órán keresztül mindenért hálás lenni, a rosszban is valami jót keresni, és minél több emberre rámosolyogni, bátorítást adni. Csupán 24 órán át próbáld ki: a hálát, a szelídséget, a kedvességet, az előzékenységet! Hidd el, te leszel a legboldogabb, ha ezeket megteszed! Tudod, miért? Olvasd el Példabeszédek könyve 11. fejezet 25/b. versét!