Pál apostol

2014.02.27 13:32

 

A számunkra kedves és fontos embereket idealizálni szoktuk. Ha arra gondolunk, hogy Pál apostol mekkora munkát végzett, hajlamosak vagyunk arra gondolni, hogy ez az élete teljében lévő és egészségtől duzzadó ember teljesítménye.

            Vajon hogy nézett ki Pál apostol? Milyen volt megjelenése?

            A Biblia nem ad sok támpontot. Nem olyan mint egy Jókai-regény, amelyben pontos leírást kapunk a szereplőkről. Egy II. századbeli apokrif irat úgy írja le Pált:

„Alacsony növésű ember, fején gyér hajjal, görbe-lábú, egészséges testű, összeérő szemöldökű, kissé hajlott orral, s kegyelemmel teljes: néha olyan volt, mint más ember, néha pedig olyan volt az arca, mint egy angyalé.”

(Pál és Thucle cselekedetei)

  • „És hogy a kijelentések nagysága miatt el ne bizakodjam, tövis adatott testembe.” Kor.II.12,7.

Számtalan bibliakutatót foglalkoztatott a kérdés, hogy mi volt az a „tövis”, amelyről az apostol említést tesz. Az idők során szép listát gyűjtöttek össze azokról a betegségekről, amelyekre utalhatott Pál apostol. Ezek a következők: epilepszia, malária, fejfájás, dadogás, szemgyengeség és orbánc.

            Ha a betegség pontos nevét nem is tudjuk meghatározni, mégis tanulságos számunkra. Nem lehet olyan hátrányos megjelenésünk, olyan betegségünk és olyan anyagi helyzetünk, hogy ne szolgálhatnánk Jézust, aki áldozatul adta értünk önmagát.

 

Gyürüs István