Pál Athénben

2014.03.03 11:57

Pál Athénbe, Görögország fővárosába érkezett. Szerette volna megosztani hitét az ott élő emberekkel. Ez a hely a pogányság központja volt. A város tele volt bálvánnyal. Pál szomorú volt emiatt. Igyekezett összeismerkedni az emberekkel, szerette volna elmondani nekik a Krisztusról szóló jó hírt. Miután felfedezték, hogy Pál egy új vallás képviselője, úgy gondolták, jó lenne, ha az egész város hallaná tanítását. Ezek az emberek ugyanis rendkívül kíváncsiak voltak, és vitatkozni is szerettek.

            Pált az Areopágusra vitték, s lehetőséget kapott, hogy elmondja nézeteit. Az apostol folyékonyan beszélt görögül, ismerte a görög kultúrát. Tudott idézni költőiktől és neves filozófusaiktól. Először megdicsérte az athénieket istenfélelmükért. Majd arról beszélt, hogy látott egy oltárt, amelyet az ismeretlen Istennek állítottak.

  • Ez az az Isten, akit én hirdetek nektek! – mondta.

Beszélt Isten jóságáról, hatalmáról, teremtői voltáról. A tömeg figyelmesen hallgatta. De amikor az eljövendő ítéletről, a halottak feltámadásáról szólt, némelyek gúnyolódtak, mások pedig szedelőzködtek, azt ígérve, hogy

  • Ezekről majd máskor meghallgatunk téged.

Pál felkészült volt, igyekezett a legjobban elmondani üzenetét, mégis nagyon kevés ember tért meg. A hiba ott volt, hogy Pál az érvekre támaszkodott, és elfelejtette, hogy Isten nem téved, nem követ el hibát.

            Következő állomáshelyére már úgy ment, hogy sokkal nagyobb mértékben bízott Istenben, mint tudásában, szónoki adottságaiban, filozófiai ismereteiben. Isten csak alázatos embereket tud szolgálatában felhasználni. Ezzel a tapasztalatával indult a nagy apostol Korintusba.

(Csel 17:16-34.)