Palesztina

2014.02.27 13:33

 

A Bibliában sok neve van. Kánaán földje, Izrael, Szent Föld, Ígéret Földje. A babiloni fogság után kapta a Palesztina nevet.

            Nézzünk néhány földrajzi adatot. Legnagyobb kiterjedése az északi Dántól a déli Beersebáig 240 km. A Földközi tengertől a Holt-tengerig 80 km. Tehát a magyar Dunántúlnak megfelelő nagyságú.

Érdekes, hogy a kanyargós Jordán 300 km hosszú a Genezáreti tótól a Holt-tengerig, légvonalban ez a távolság 105 km. A Genezáreti tó hossza 21, szélessége 12 km. A Holt-tenger a Föld legalacsonyabban fekvő területe. 396 méterre van a tengerszínt alatt, mintegy 80 km hosszú és 15 km széles. Magas a sókoncentrációja – ötször-hatszor magasabb, mint a többi tengeré – ezért ki is csapódik a só. Alkalmas bőrbetegségek gyógyítására. Egyébként nem túl mély, a déli részen nem éri el a 10 métert sem. Ezen a területen vándorolt Ábrahám, Izsák és Jákob. Ezt a területet foglalta el sok-sok küzdelem árán Józsué vezetésével Izrael. Itt uralkodott Dávid és Salamon. Ez a föld volt a környező népek támadási felülete. Itt élte Jézus Krisztus földi életének legnagyobb részét. Itt gyűjtött tanítványokat, tanított, s halt meg értünk. Innen indultak el a tanítványok, hogy eleget tegyenek a misszióparancsnak. Ez a föld az, amelynek minden részéhez valamilyen bibliai esemény fűződik.

            Ez az a terület, amelyért most is dúl a harc. Üdvtörténeti szempontból Palesztina elvesztette jelentőségét. A jó és a rossz közötti küzdelem most elsősorban a szívekben dúl.

 

Gyürüs István 2004. március 1.