Párviadal

2014.03.02 09:56

Góliát és Dávid története a legkedveltebb ószövetségi történetek közé tartozik. Bizonyára emlékszünk arra, hogy Góliát ki szokott állni a két felet elválasztó területre és azt javasolta, hogy párviadalban döntsék el, hogy ki a győztes fél. Elég energiatakarékos megoldásnak tűnik, hisz csak egy ember hal meg, és nem kell tömegeknek egymással szemben küzdeniük.

Vajon egyedi vagy teljesen új keletű dologról van szó?

A Biblián kívül Homérosz Iliászában is olvashatunk ilyenről. Úgy tűnik, hogy a korai görögök kedvelték a harc eldöntésének ezt a módját.

Az Ószövetségben nem az egyedüli Dávid és Góliát története. Jonatán, Dávid bátyjának Simeának a fia megölt egy óriást, akinek 6-6 ujja, azaz összesen 24 ujja volt. (2Sám 21:21.)

Benája egy különleges adottságokkal bíró egyiptomit ölt meg. Egy pálca volt csak nála, az egyiptominak meg dárdája volt. Benája elvette a dárdát az ellenféltől, és azzal ölte meg.

Szintén párviadal volt Izrael és Júda harcosai között. 2Sám 2:14.kk-ből kiderül, hogy Abner azt javasolta Joábnak, hogy néhány harcos álljon ki párviadalra. Tizenkét pár állt ki és egyszerre ütötték egymás oldalába kardjukat és mind a huszonnégyen meghaltak.

Voltak tehát párviadalok, hogy kisebb veszteséggel oldják meg a harc kimenetelét. Ennek ellenére nem a párviadal döntötte el a győztes fél kibenlétét, hanem a két sereg összecsapásának az eredménye.

A győztes fél bátorságot öntött a saját seregének harcosaiba.

Gyürüs István