Petrezselymes gombapörkölt

2014.06.11 16:41

Petrezselymes, sampinyongomba pörkölt /Kezdőknek/

 

Hozzávalók:

25 dkg sampinyongomba

2 fej vöröshagyma

0,5 dl víz

1 ek hidegen sajtolt, napraforgó- /tökmag-, vagy olívaolaj

1 kk tengeri só

1 ek édes pirospaprika

1 csokor petrezselyem

/Gazdagíthatjuk még 1-2 zöldpaprikával és egy paradicsommal./

 

Előkészítés:

 

1. Csak friss, inkább zárt, gömb formájú, aljú gombát, mint teljesen szétnyílt kalapú, sőtétbarna, szétnyílt spóratartójú, belsejű, fonnyadt állapotút.

Sampinyongomba tisztítása: eldobásra szánt újság vagy más, nagyobb papírlapot vagy tálcát vegyünk elő. Erre tisztítjuk héját. Tisztítás után papírlapunkat összehajtva – ha van, akkor komposztálónkba, ha nincs -   szemetesbe dobjuk.

A kalapok héját éles késsel leválasztjuk, törzse külső vékony rétegét lekaparjuk. Nagyobb tálban megmossuk. Kalapokat fadeszkán éles, kiskéssel ketté vagy nagyobb méret esetén három 1-1,5 cm -escsíkra vágjuk, majd uborkareszelőn vékonyra szeleteljük. Törzseket, ha nagyok, széltében kétfele vágjuk, egyéb esetben, hosszában szeleteljük.

2. A vöröshagymáról külső, vörös héját, első durvább húsos levelével együtt megtisztítjuk és megmossuk. Falapon éles késsel, kettébe vágjuk. Egyik félgömbjét lapos felével fadeszkára fordítjuk és, miközben balkezünk két: középső és nagy ujjával egyben tartjuk a fél hagymát, hogy szét ne hulljanak munka közben majd szeletei, jobb kezünben tartott éles késsel fél cm –es, párhuzamos csíkokra vágjuk. Nem engedjük el, hanem 90 fokkal megfordítjuk a falapon, majd ismét párhuzamos csíkokat metszünk. Ezzel a módszerrel háromdimenziós hagymánkat ügyesen apró kockákra vágtuk. Ha nem sikerül elsőre, sebaj, megfő nagyobb és kisebb, sőt alaktalan formákra vágva is, de ha sokszor próbálkozzunk, rövid két, három alkalom után már jól fog menni. /Eddig még minden háziasszony előbb utóbb megtanulta... A másik, másfél hagymával ugyanezt a műveletet végezzük el.

3. Csokor petrezselymünk apró leveleit letépkedjük egy nagyobb tésztaszűrőbe. Megmossuk, lecsöpögtetjük. Fadeszkára borítjuk. Kis kupacba gyűjtjük a közepére, Bal kezünkkel egyben tartva, jobb kezünkben tartott késsel mm vékony csíkokra vágjuk. Majd keresztbe fordítjuk és két kezünkkel fogva a kést apróra vágjuk. Minél apróbbra vágtuk, annál inkább kifő belőle íze.

4. 1 paradicsomot, 1-2 sárga vagy zöldhúsú paprikát alaposan megmossuk. Fatáblán a paradicsomot negyedekre vágjuk és egy kistálba tesszük. Paprikáink szárát, csumáját leszeljük. Kettévágjuk hosszában, kivágjuk ereit, majd fadeszkára fektetve, 1- 1,5 cm –es vastag csíkokra vágjuk

 

Készítés:

Másfél literes lábasban, 0,5 dl vizet aláöntve feltesszük párolódni az apróra vágott, két vöröshagymát. Ráillesztjük a lábas fedőjét, és kb. 5-7 percet pároljuk. Időnként fakanállal megkavarjuk, hogy megnézzük, átlátszóra párolódott –e már, maradt –e elég víz alatta: nehogy odaégjen a fazék  aljára a hagyma. Szükséges az elpárolgó vizet pótolni.

Megszórjuk 1 kk sóval, 1 ek édes pirospaprikával és összekeverjük az egészet fakanállal.

Amikor hagymánk már üveges.

A variáció. Akkor, ha gazdagítjuk, itt kell hozzáadnunk a kisdarabokra vágott paradicsomot és 1-2 felszeletelt, sárga- vagy zöldhúsú paprikát.

B. ha nem gazdagítju, akkor rárakjuk a 25 dkg gombát, tetejére öntünk még negyed pohár vizet. Ismét összekeverjük, majd kb. fél óra alatt, időnként megkeverve, fedőt rátéve puhára pároljuk.

Ha kész, utolsó 1 percben 1 ek hidegensajtolt olajat beleöntjük. Végül megszórjuk petrezselyemzölddel.fedő alat hagyjuk, míg a petrezselyemzöld ízét átveszi a pörkölt.

 

 

Zöldséges kölesfeltét

 

25 dkg köles

víz

tengeri só

2 ek édes pirospaprika

4-5 gerezd fokhagyma

nagydarabos vegamix vagy mirelit zöldségkeverék. Lehet pl.: karfiol, és zöldborsó és sárgarépa vagy mexikói zöldségkeverék.

 

Előkészítés:

1. A kölest tisztára lemosott, szárazra törölt asztallapra szójuk egy nagy halomba. Leülünk elé az asztalhoz egy székre. Kezünkkel annyira, kis mennyiséget húzunk magunk elé belőle, amennyit szétterítve, egyszerre átlátunk, Megnézzük, található -e benne v.mi piszok, nem belevaló, más színű, a kölestől eltérő formájú szemétdarabka törmelék. Újabb és újabb kis adagokat véve magunk elé átválogatjuk az egész kölest. A szemetet kidobjuk a szeméttartóba. Tiszta részét magunk elébe vett, sűrű szövésű tésztaszűrőbe húzzuk: szórjuk. Az egészet kiválogatás után folyóvíz alatt megmossuk. Ha nem szemetes a köles ezt a műveletet elhagyhatjuk.

2. Mirelit vagy friss, megtisztított, darabolt  zöldségeinket: karfiolt, sárgarépát, fehérrépagyökeret, zöldborsót megmossuk.

 

Készítés:

Négy literes fazékban fél-1 liter vízben feltesszük a zöldségeket 2 fej vöröshagymával, 4-5 gerezd fokhagymával, 1 kk tengeri sóval párolni. Ha félig főtt, a megmosott kölest ráöntjük, fölengedjük még 2 liter vízzel. Megszórjuk pirospaprikával, apróra vágott, szinte por alakú vegamix-szel, Kevergetés nélkül, fedő alatt, nagy lángon puhára főzzük 20 perc alatt. Közben 5 percenként fakanalat beleeresztve ellenőrizzük, szükséges-e a köles által felszívott, elfőtt vizet 1-1 pohár vízzel még pótolnunk. Nem szabad kevergetni, mert összetörjük a kölesszemeket! Kb. fél óra alatt, teljesen megfő. Időnként kis kanállal kivéve belőle kóstolgathatjuk, megfőtt-e. Ha fél óra múlva már majdnem kész, utolsó adag vizet ráöntjük, fele petrezselyem zölddel megszórjuk, azután letakarjuk és 1 perc fővés után, lezárjuk a gázt. Ha még nem főtt meg, akkor fedő alatt beszívja a vizet, és a gőzben teljesen megfő.

Tálaláskor a petrezselyemzöld másik feléve meghintjük. Gombapörkölt mellé tálalhatjuk, de önálló egytálételként is fogyaszthatjuk

 

Nagyon finom, könnyen emészthető, gyorsan felszívódó, tápláló étel.

 

Különösen ajánljuk érrendszeri- és szívbetegeknek, valamint diabeteszeseknek /1-és 2 –es típusú cukorbetegeknek, vesebetegeknek. A hajdina és a köles  szív-, ér-, veseszövődményeket gyógyítja. Érfalakról a lerakódásokat feloldja, leválasztja, elszállítja, majd úgy már könnyen kiürül. /

 

/Szilvási Katalin/