Pogácsák, stanglik

2014.06.11 16:31

Szezámmagos stangli

Fél kg teljes kiőrlési búzaliszt, 2-3 dkg élesztő, tengeri só, 3-4 evőkanál pirított, durvára darált szezámmag, 1-2 csésze hidegen sajtolt olaj, víz. Az élesztőt kevés liszttel és vízzel elkeverve felfuttatjuk, közben a lisztet az olajjal jól összedolgozzuk, bedörzsöljük. Hozzáadjuk a sót, a szezámmagot végül az élesztőt és annyi vizet, hogy képlékeny tésztát kapjunk. A tésztát jó simává dolgozzuk, majd pihenni hagyjuk egy fél óráig. Ezután kinyújtjuk, és stanglikat szaggatunk belőle. Tepsibe rakva hagyjuk egy kicsit még kelni, majd forró sütőben kisütjük.

 

 

Szójababos pogácsa

40 dkg főtt szójabab, 2 dkg só, 5 dkg élesztő, 2 dl tejföl, borsikafű, 2 db tojás, 40 dkg margarin, 80 dkg liszt, 20 dkg szójaliszt. A puhára főzött szójababot leszűrjük, húsdarálón ledaráljuk, összekeverjük a só, borsikafű, élesztő, tojás, tejföl, margarin keverékével. Összegyúrjuk, és kb. fél órán át pihentetjük. Hozzáadjuk a szójaliszttel elkevert búzalisztet. Ha megkelt, kinyújtjuk kb. 4 cm vastagságra, késsel bevagdossuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, minden pogácsa közepébe 1-1 szem főtt szójababot nyomunk. Tojással bekenjük, és 180 C° sütőben 25 percig sütjük.

 

 

Kukoricás pogácsa

50 dkg főtt burgonya, 50 dkg kukoricaliszt, 15 dkg olaj, 2 db tojás, 3 dkg só, 4 dkg  élesztő, 5 dl tejföl, fél dl tej, A főtt burgonyát burgonyanyomón áttörjük és összkeverjük a kukoricaliszttel. Az élesztőt langyos tejben feloldjuk és hozzáadjuk a kukoricalisztes burgonyához. A sót, 1 db tojást, az olajat és a tejfelt szintén hozzáadjuk, és jól összedolgozzuk, majd 1 órát pihentetjük. Háromszor egymás után hajtogatjuk, mint a vajas tésztát, utána lisztezett deszkán 2 ujjnyi vastagra nyújtjuk. Tetejét késsel bevagdaljuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőlapra helyezzük /nem sűrűn/ és ismét hagyjuk 1 órán át pihenni. Tetejét felvert tojással megkenjük, és középmeleg sütőben sütjük.

 

 

Sajtos rúd

30 dkg kukoricaliszt, 10 dkg darált dió, 14 dkg vaj, 14 dkg ementáli sajt, 2 tojás /vagy 1 tojás és 1 evőkanál szójaliszt/, 1 teáskanál kapor, tengeri só, 1 teáskanál édeskömény, fél teáskanál őrölt koriander, fél csomag sütőpor. A kukoricalisztet a sütőporral összeszitáljuk, vajjal eldolgozzuk, hozzáadjuk a reszelt ementáli sajtot, tojást, fűszereket és a diót, majd lágy tésztát gyúrunk belőle. Két órán át hidegen pihentetjük, sodrófával nem túl vékonyra nyújtjuk. Tojással kenjük be, rudacskákra vágjuk, köménymaggal meghintjük és 200 C fokon 10-15 percig sütjük.

 

 

Barnarizs pogácsa

3 csésze barna rizs, 7 csésze víz, tengeri só, ecetes víz A barnarizst alaposan megmossuk, majd legalább 1 órát ázni hagyjuk. Este is bekészíthetjük, de akkor már másnap reggel főzzük meg, majd még melegen krumplinyomóval vagy kézzel morzsoljuk szét a rízsszemeket és jól gyúrjuk össze, hogy ragadós masszát kapjunk. Enyhén ecetes vízbe mártott kézzel gombócokat formálunk belőle, közepébe egy kocka savanyú uborkát teszünk, majd újra gombóccá formálva lapos, fasírt alakú pogácsákat készítünk úgy, hogy jól összenyomjuk a rizsszemeket. Forró szezámmag-olajban aranysárgára sütjük. Hidegen, melegen egyaránt tálalhatjuk. Kitűnő csemege hosszú utazáshoz.

 

 

Kölespogácsa

1 fej reszelt vöröshagyma, 1-2 reszelt sárgarépa, fél fej reszelt zeller, 1 csomag apróra vágott petrezselyem, teljes kiőrlésű búzaliszt vagy zabpehely, 1-2 gerezd áttört fokhagyma, majoránna vagy kakukkfű, szerecsendió, 4-5 csésze főtt köles. A kihűlt kölest összekeverjük az előzőleg olajon megpirított zöldségekkel, annyi búzaliszttel vagy zabpehellyel, hogy puha tésztát kapjunk. Fűszerezzük ízlés szerint, majd formáljunk belőle pogácsákat, és olajban süssük ki.

 

 

Finom graham pogácsa

25 dkg fehérliszt, 25 dkg grahamliszt, 25 dkg túró, 25 dkg Ráma margarin. 1 egész tojás, ízlés szerint só, szükséges mennyiségben tejföl. A hozzávalókat jól összedolgozzuk, és kevés ideig pihentetjük. Kétszer kinyújtjuk, majd megkenjük a felvert tojással, szezámmaggal megszórjuk és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

 

 

Szójapelyhes pogácsa

15 dkg szójapehely, 1 kg liszt, 5 dl tej, 6 dkg Ráma margarin, 1,5 dkg só, 1 dkg élesztő, 1 db tojás, 2 dkg cukor. A tejet felforraljuk a margarinnal, majd állandó keverés mellett hozzáadjuk a szójapelyhet, felforraljuk, ha besűrűsödött, levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk. Langyos tejjel, kevés cukorral, liszttel, élesztővel kovászt készítünk. A leforrázott szójapehelyhez adjuk a lisztet, sót és a megkelt kovászt, összegyúrjuk. Kb. fél órán át pihentetjük a tésztát. Pihentetés után kinyújtjuk és kiszúrjuk, tojással bekenjük, közepesen forró sütőben kisütjük. Készíthetjük úgy is, hogy kevés pirított hagymát keverünk a tésztába.