Pohár

2014.01.02 14:23

A középiskolai tanár körbetekint az osztályon, majd felmutat egy poharat vízzel. Mindenki arra gondolt, hogy jön a hegyi beszéd a „félig teli, félig üres” kérdéséről. De csak annyit kérdezett:

 

„Szerintetek mennyire nehéz ez a pohár?"

 

Jöttek a tippek, hogy 5 és 20 dkg között. A tanár azonban így válaszolt: „Az, hogy mekkora az igazi tömege a pohárnak nem számít. Csak az számít, hogy meddig kell tartanod. Ha egy percig kell tartanod semmi baj. Ha egy órán keresztül kell tartanod, elfárad a kezed. Ha egy napig kell tartanod, akkor nem fogod érezni a karod, begörcsöl, lemerevedik. A pohár súlya semelyik esetben sem változik, csupán az, hogy mennyi ideig tartod azt.

 

Tegyük fel, ha az életedben jelen lévő stressz, és az aggódásaid a pohár víz. Gondolj rá egy kis ideig, nincs semmi baj. Gondolj rá egy kicsit tovább, és elkezd fájni. És gondolj rá egész nap, lelkileg le fog bénítani, képtelen leszel arra, hogy bármit is csinálj! Fontos, hogy el tudd engedni benned lévő stresszt. Olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak tudod, rakd le! Ne hurcold magaddal, mikor eljön az este, és lefekszel aludni!

 

Emlékezz! Rakd le a poharat!”