Só és tojás

2014.03.04 11:24

A föld sója

Bibliavers: Máté 5:13

Tárgy: Egy tojás, egy üvegtál és egy sószóró, sóval megtöltve

28. Lecke

Mi van a kezemben? Igen, egy sószóró. Mindnyájunknak van otthon. Drága a só? Nem. Nagyon olcsó. Értéktelen vagy felesleges-e emiatt a só? Nem! Nagyonis fontos. Ezért hasonlít minket Jézus a sóhoz, Ő mondja, hogy ti vagytok a föld sója.

De azt is mondta, hogyha a só meg ízetlenül, használhatatlan lesz, akkor eldobják. Mit akart mondani ezzel? Tulajdonképpen mi­re jó a só?

Margit, gyere ide, és kóstold meg a sót. Jó ízű? Ezt nem mondhatjuk. Mégis hogy ízlene nektek a főtt tojás vagy a leves só nélkül? Valószínű, hogy nem szeretnétek. A só ízletessé teszi ételünket. Még az édes tésztába és kalácsba is teszünk kevés sót, hogy jobb ízű legyen. Pontosan ez a szolgálata a hívőknek ebben a világban. Ízletessé tenni az életet. Ha iskolában vagytok, vagy játszótéren, szívesen vannak veletek a többiek, mert szépen beszéltek és a játéknál kedvesek vagytok.

Mire jó még a só? Az élelmiszereket, mint pl. savanyú káposzta, uborka - tartósítja. Ebben is hasonlíthatunk a só­hoz. Amint a só megóvja az élelmiszert a megromlástól, úgy mi is segíthetünk megóvni az embereket a gonosztól. PI. segí­tünk, hogy ne vesszenek össze egymással. Csak jót mondunk társainkról. Magaviseletünk szeretetre méltó. Néztétek, ezt a tojást a vízbe teszem. Rögtön elmerül. De mi történik, ha sót teszek a vízbe? (Szórj annyi sót a vízbe, hogy a tojás a felszínen maradjon. Próbáld ki otthon, hogy ehhez mennyi só szükséges.) A tojás nem merül el, hanem a víz felszínére jön és ottmarad. Fent marad és úszik a vízen. Éppen így gondolja Jézus, amikor azt mondta: legyünk a föld sója. Azt akarja, hogy adjunk valamit az embereknek, ami kiemeli őket a bűn nyomorúságából, sötétségéből Jézus által, az Ő örö­mével az élet világosságára. Ezt ti is megtehetitek, hogy sóvá váljatok környezetetekben.  De ha nem engeditek, ahhoz a sóhoz hasonlítotok, amely meg ízetlenült és elvesztette erejét. Akkor Jézus nem használhat semmire, nem tud velünk mást tenni, minthogy elveti életünket. Ugye ezt nem akarjuk? Ezért hajtsuk meg fejünket és kérjük az Urat segítsen, hogy jó só lehessen a mi életünk!