Súlyos kijelentések

2019.01.07 17:36

Súlyos kijelentések

 

A Biblia szókimondó, a Biblia radikális. Nem finomkodik, nem kertel. Az igazságról, valóságról való kijelentései egészen odáig mennek, hogy néha csak nehezen feldolgozhatóak. De ez nem az ige hibája, mi vagyunk álságosak.

1Ján 2:15-ben Jézus kijelenti: „Ne szeressétek a világot, se azt, ami a világban van. Ha valaki szereti a világot, abban nincs meg az Atya szeretete.” Az ige az agapao szót használja ebben a részben. A teljes jelentése ennek a szónak: előnyben részesíteni, szeretni, vágyni valami után, óhajtani valamit. Ilyen értelemben fordul elő a görög szövegekben. Vagyis az ige figyelmeztet, hogy ne vágyjunk a világ dolgai után, ne óhajtsuk azokat, ne részesítsük előnyben a világ által kínált dolgokat. A pascali gondolatot tovább fogalmazva Lucien Goldmann kijelenti: a keresztény élet = a világban élni, de nem venni benne részt, nem azonosulni azzal, nem szeretni a világot (parafrázisban).

Amikor mi szólásra nyitjuk a szánkat, gyakran elkenjük ezt a radikális és legalapvetőbb igazságot. Csakhogy az igazság ettől semmit sem változik. Hogy pedig valójában hogyan gondolkodunk a világról, néha csak elég egy pillantást vetni az életünkre, a fontossági sorrendre, a facebookos posztjainkra stb.