Személyiség és a stressz

2014.02.05 10:45

 

A stressz szempontjából kétféle személyiségtípust határozhatunk meg. Az egyszerűség kedvéért „A” és „B” típusú személyiségnek nevezzük őket.

 

Kovács úr, akinek a mellén egy nagy „A” betű virít, folyton száguld. Rendkívüli nála a versenyszellem. Mivel nála minden másodperc és fillér is számít, rendkívül könnyen válik ingerültté. Nem ér rá mosolyogni, barátkozni, ezért elsősorban az agresszivitás és a barátságtalanság jellemzi. Bizonytalan, és egész élete a számok körül forog. Az amúgyis túlzsúfolt napjába igyekszik még egy eseményt, telefont stb. belezsúfolni. Bosszúvágyó ember, állandó célja az üzleti siker. Rögeszméje, hogy egyre többet teljesítsen, de nem élvezi azt. Vágyik a megbecsülésre és az elismerésre. Kevés sikerélményt érez, ha befejez egy munkát.

Talán azt gondolnánk, hogy egy ilyen ember sikeres, de úgy látszik, hogy nem az. Viselkedésének következménye szorongás, depresszió, flusztráció, lappangó ellenszenv, szívbetegség, az immunrendszer működési zavara, s talán ami a legfontosabb, a belső békétlenség.

 

Ezzel szemben a „B” típusú személyiség nyugodt, nem rohan össze-vissza és tudja, hogyan tűzzön reális célokat maga elé. Viselkedésében nincs lappangó és időnként felszínre törő ellenszenv, és nem érez kényszerítő erőt arra, hogy bizonyítsa vagy eldicsekedje képességeit. Amikor játszik, akkor abban valóban örömet és megnyugvást talál. Tud bűntudat nélkül pihenni, épp úgy, mint nyugtalanság nélkül dolgozni.

 

Melyik típus a szimpatikusabb? És az egészségesebb? Vajon melyik kap előbb infarktust, gyomorfekélyt vagy agyvérzést?

            Biztos vagyok benne, hogy mindenki ismeri a választ, mégis a legtöbb ember az „A” típusú személyiséghez áll közelebb. Ha a két típus közül valamelyiknek változtatnia kell életvitelén, az az „A” típus.

Ha kedves olvasónk magára ismert, fogadja meg az alábbi tanácsokat:

  1. Ne játssza tovább a számok játékát!
  2. Tervezze úgy napjait, hogy kevesebb programja legyen!
  3. Tanuljon meg másoktól függeni!
  4. Ismerje el, hogy követhet el, és fog is elkövetni hibákat!

 

A döntés az Öné. Vegye vissza a gázpedált!

 

Sok szeretettel kívánom ezt:

 

                                                                       Gyürüs István